Zatočte se špatným ranním dechem

Nevábný ranní dech? Koho z nás se tohle téma netýká, že? Věděli jste ale, že se mu dá zabránit? Kromě důslednější dentální hygieny pomůže i škrabka na jazyk, která vás vyjde na stovku. Také sklenka vody před spaním dokáže mnohé změnit!

Klasická scéna z hollywoodského romantického filmu – dvojice se ráno probudí a ještě s ospalky v očích si vymění vášnivý polibek. Říkáte si, že takhle z plezíru a bez čistění zubů je to naprostá dechová sebevražda? Stejnou myšlenku má asi hodně lidí.

Čím méně slin, tím větší nadělení

Nevábně páchnoucí ranní dech je zcela běžným problémem (1). Proč k němu ale dochází? Během spánku se množství slin rapidně snižuje. Suchost v ústech vytváří příznivé podmínky pro bakterie. Právě ony jsou hlavním strůjcem. Příčinou téhle patálie ale mohou být i jiné věci. Podle ní jde kupříkladu o noční chrápání, nedostatečnou dentální hygienu, kouření nebo užívání některých léků (1). Že se s tím nedá nic dělat? To také není tak docela pravda.

Náprava začíná na jazyku

Víme, že v pozadí špatného dechu stoji bakteriální kolonizace, což je zásadní informace. Klíčem k prevenci je tedy zajistit, aby se bakterie množily méně. Je třea vyzdvihnout důležitost používání škrabky na jazyk při běžném čistění zubů (2). Spolehlivě totiž zabraňuje růstu těchto škodlivých mikroorganismů,“ upozorňuje expert. No vida, takže naděje skutečně existuje! Sluší se dodat, že toto zázračné náčiní seženete v lékárně či na internetu, a to za stokorunu nebo dvě. To není zase tak strašné, nemyslíte? Co dalšího může pomoci?

Nepodceňujte pitný režim

Ve večerních hodinách se snažíte nepít moc tekutin, protože nechcete riskovat časté noční výpravy na toaletu? Dá se to pochopit. Měli byste ale vědět, že sklenka vody před spaním svede divy. Zůstanete hydratovaní, a to nejen v průběhu celého dne, ale i před ulehnutím do postele. Dehydratace ke špatnému rannímu dechu hodně přispívá (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534859/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086606/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat