Změny životního stylu chránící tělo před záněty

Že vás chronický zánět nemůže postihnout? Ale může a poměrně snadno. Proto se mu snažte předejít tím, že upravíte nejen jídelníček, ale i zdravotní styl.

Zánět? Ten je úplně bez nadsázky heslem dnešní doby. Spojován je totiž skoro s každým neduhem a nemocí, takže se o něm neříká ani nepíše vůbec nic hezkého (1). Co tento stav způsobuje? A dá se opravdu nějak zvrátit?

Když je tělo trochu zmatené

Nepřítelem moderní populace je hlavně zánět chronický. Popsat se dá asi následovně – jde o probíhající imunitní reakci vyvolanou stresem, konzumací zpracovaných potravin, nadměrným pitím alkoholu, nedostatkem kvalitního spánku a dalšími běžnými lidskými „hříchy“. Ve snaze o ochranu před vnímanými hrozbami tělo doslova pumpuje bílé krvinky, jejichž trvale zvýšené hladiny poškozují tkáně a orgány, z čehož se může vyklubat celá řada problémů (2).

Chronický zánět je vlastně poškození. Projevuje se třeba kožními vyrážkami, permanentní bolestí kloubů a vleklými zažívacími potížemi. Značně přispívá k rozvoji nemocí, jako je Alzheimerova choroba, diabetes, rakovina nebo deprese (2). Výzkumy však naznačují, že chronickému typu zánětu lze předejít poměrně jednoduchými změnami životního stylu (3). O které se jedná?

Cukr je nepřítel

Dát si občas nějakou tu laskominu, z toho se svět se nezboří. Ovšem častý příjem vysokoglykemických potravin s vysokým podílem cukru a rafinovaných sacharidů způsobuje prudké výkyvy krevního cukru, což rozhodně není dobře.Tyto extrémy podporují oxidační stres, což je stav, kdy nestabilní volné radikály převyšují antioxidační obranu, přičemž narušují funkce těla a vyvolávají záněty. Abyste se výkyvům krevního cukru vyhnuli, omezte sacharidy a zaměřte se na vyváženou stravu. Alespoň čtvrtinu svého talíře vždy zaplňte zeleninou nebo celozrnnými výrobky. Soustřeďte se také na bílkoviny a zdravé tuky (4). Klíčové jsou však i barvy!

Duha na stole i v žaludku

Čím barevnější plody budete jíst, tím lépe. Bývají bohaté na fytochemikálie, které v podstatě vypínají zánětlivé reakce. Navyšte tedy spotřebu citrusových plodů, rajčat, brokolice, červeného zelí, borůvek a kurkumy (5). I následující rady padnou na úrodnou preventivní půdu.

Buďte aktivní i odpočatí

Z četných studií vyplývá, že riziko chronických zánětů významně omezuje i fyzická aktivita. Prý stačí pouhých 30 minut denně! Pro svoji ochranu se snažte i kvalitněji spát, příliš se nestresovat a nezanedbávejte odpočinek (6).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534820/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/, (3) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7763517/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6021739/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3629815/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat