Podle stisku ruky lze rozpoznat zdravotní problém

Je váš stisk ruky, kterou někomu podáváte, slabý? Pak buďte v pozoru, pojí se s tím totiž závažné zdravotní problémy, které mohou skončit i smrtí!

Stisk ruky známe všichni. Jde o krátký rituál mezi dvěma lidmi, kteří si ruce vzájemně sevřou, asi tak plus minus na jednu vteřinu, přičemž mnozí kladou důraz především na razanci tohoto aktu. Stisk by měl být pevný. Žádná „leklá ryba“, ani příliš hrubé sevření, které druhému rozdrtí kosti. A nyní přichází překvapení. Testováním síly stisku ruky lze rychle a snadno určit svalovou sílu, což je významný prediktor smrti!

Co všechno hrozí?

Vědci v nedávné studii (1) vytvořili hraniční hodnoty pro běžnou populaci, přičemž vzali v úvahu vztah mezi silou úchopu a pohlavím, tělesnou výškou a věkem. Pokud je totiž něčí síla úchopu nízká, může to být známkou zdravotních problémů – a to nejen u starších jedinců. Konkrétně se jedná o srdeční a plicní potíže, ale také onemocnění jater.

Ve zmiňované studii (1) publikované v časopise BMJ Open se výzkumník IIASA Sergei Scherbov se svými kolegyněmi Sonjou Spitzer, postdoktorandkou ve Wittgensteinově centru pro demografii a globální lidský kapitál, a Nadiou Steiber z Vídeňské univerzity pokusil osvětlit, při jaké úrovni síly úchopu by měl lékař zvážit odeslání pacienta na další vyšetření. 

Podobnost s krevním tlakem

„Obecně platí, že síla stisku závisí na pohlaví, věku a výšce člověka. Naším úkolem bylo najít práh související se silou stisku ruky, který by signalizoval praktikovi, aby provedl další vyšetření, pokud je síla stisku pacienta pod tímto prahem. Je to podobné jako při měření krevního tlaku. Když je hladina krevního tlaku mimo určité rozmezí, může se lékař rozhodnout. Bud předepíše konkrétní lék, nebo pacienta pošle k dalšímu vyšetření ke specialistovi,“ vysvětluje Scherbov (1).

Síla stisku ruky se měří stlačením dynamometru jednou rukou. Ve studii (1) je pacient požádán, aby provedl dva pokusy každou rukou, přičemž pro měření se použije nejlepší pokus. Pro tento proces existuje speciální protokol, protože hodnoty mohou mimo jiné záviset na tom, zda byl test proveden ve stoje nebo vsedě.

Podej mi ruku a všímej si detailů

Na rozdíl od dřívějších studií autoři porovnávali sílu úchopu jedinců nikoli se zdravou referenční populací, ale s jedinci, kteří jsou srovnatelní z hlediska pohlaví, věku a tělesné výšky. Výsledky ve skutečnosti ukazují, že síla stisku ruky, která je jen mírně pod průměrem srovnatelné populace (s ohledem na pohlaví, věk a tělesnou výšku osoby), svědčí o zdravotních podmínkách vedoucích k dřívější smrti. (Nebylo zjištěno, že by silnější úchop ve srovnání s jinými lidmi stejného věku, pohlaví a tělesné výšky snižoval riziko úmrtnosti.) (1).

Co když se začnete hlídat?

„Sledování síly úchopu je levná a snadno proveditelná metoda, která může pomoci s včasnou diagnózou zdravotních problémů a dalších základních zdravotních stavů. Proto stisk ruky doporučujeme monitorovat a používat jej jako screeningový nástroj v lékařské praxi,“ poznamenává Steiber (1).

„Je důležité zdůraznit, že nenavrhujeme, aby lidé trénovali sílu úchopu za účelem snížení rizika úmrtnosti. S největší pravděpodobností, pokud někdo zlepší svou sílu úchopu pomocí cvičení, nebude to mít žádný nebo jen velmi malý dopad na jeho celkové zdraví,“ uzavřel výzkumník (1).

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220725105538.htm - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat