Se skřípáním zubů souvisí alkohol i stres

Když skřípou zuby, není to nic, co by se hezky poslouchalo. Jaké potíže tento zlozvyk způsobuje a proč je návštěva lékaře zřejmě nevyhnutelná?

Konečně utichl rušný městský provoz i hlučný soused. V ložnici vám z otevřeného okna vane příjemný vánek, takže slastně zaboříte hlavu do voňavého polštáře a pomalu usínáte. Jenže ouha, z druhé strany manželské postele se začínají ozývat divné zvuky, které vám doslova „trhají uši“. Co to má být? Skřípání zubů! Partner už zase koncertuje. A dělá tak problém nejen vám, ale i sobě.

Nebezpečná věc, která je běžná

Skřípání zubů se odborně nazývá bruxismus (1). Bohužel jde o velmi častou záležitost, neboť postihuje 14 až 46 procent dětí, dospívajících i dospělých. Potíž je v tom, že bruxismus způsobuje snad všechny druhy dentálních potíží. V jak velkém ohrožení se tedy váš partner nachází?

Z pohledu zubaře tento zlozvyk ničí a oslabuje sklovinu, což vede k praskání i ztrátám zubů. Nahrává ale i jejich zvýšené citlivosti, ztuhlosti čelisti a bolestem hlavy. Skřípání zubů brání v dobrém spánku, proto se daná osoba cítí vyčerpaně a podrážděně (1). Proč k této patálii vlastně dochází?

Že by za to mohla sklenka navíc?

Bruxismus je ošemetný, protože ani nemusíte vědět, že ho máte. Naneštěstí ho vyvolává celá řada faktorů. Zatímco u dětí jde hlavně o úzkost, obrnu nebo ADHD, u dospělých spíše o stres, konzumaci alkoholu i kávy, kouření nebo užívání některých léků, a to včetně antidepresiv. Do situace mohou zasáhnout i genetické faktory (2). Co náprava?

Doktore, pomozte mi!

Pokud si bruxismus člověk uvědomuje, měl by vyhledat odbornou péči. Prvním krokem je návštěva stomatologa, který posoudí ústní zdraví a prodiskutuje možnosti léčby. Prospěšné tu mohou být i psychologické postupy, které zahrnují zvládání stresu, hypnoterapii a psychoterapii (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482466/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29533049/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4761372/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat