Předčasná menopauza může být nebezpečná

Předčasná menopauza není jen veliká zátěž pro psychiku, je také spojená i se zdravotními riziky. Jaká to jsou?

Předčasná menopauza je stav, kdy menstruace vymizí ještě před 40. rokem života. Příčin je mnoho (např. konzumace nikotinu, stres, genetická predispozice, abychom jmenovali alespoň některé) a bohužel může být potenciálně zdraví škodlivá (1). Podle studie (2) zveřejněné v European Heart Journal jsou ženy s předčasnou menopauzou náchylnější k onemocnění srdce.

Provedená studie

Více než 1,4 milionu žen se zúčastnilo studie (2), která měla zjistit souvislosti mezi těhotenskými komplikacemi, menopauzou a rizikem srdečních onemocnění. A s děsivými výsledky: Podle nich měly ženy s předčasnou menopauzou o 33 procent vyšší riziko srdečního selhání (srdce pak již není schopno zásobovat tělo dostatečně krví a tedy ani životně důležitým kyslíkem – to vede k typickým příznakům jako je dušnost při námaze) a o devět procent vyšší riziko fibrilace síní (arytmie, při které se síně rychle a nekontrolovaně pohybují).

Studie (2) zahrnuje data korejského národního systému zdravotního pojištění (NHIS), který provádí zdravotní prohlídky každé dva roky a pokrývá 97 procent populace.

Co radí lékař

Autor studie (2) Dr. Ga Eun Nam z Korea University College of Medicine v Soulu radí postiženým, aby využili uvědomění si zvýšeného rizika srdečních onemocnění jako motivaci ke změně životního stylu. Přestat kouřit nebo více cvičit pomůže udržet vaše srdce zdravé.

Další možná nebezpečí

Kromě klinicky prokázaného zvýšeného rizika srdečních onemocnění je časná menopauza bohužel často doprovázená dalšími stresujícími vedlejšími účinky. Patří mezi ně návaly horka, při kterých se zrychlí tep a více se potíte, a také náhlé přibírání na váze v důsledku zpomaleného metabolismu (1).

Protože tělo produkuje méně pohlavních hormonů a hladiny estrogenu klesají, je časná menopauza často spojena se ztrátou libida a suchostí pochvy (1). Nejen to, hormon estrogen (3) rozšiřuje cévy a zlepšuje průtok krve, ale když hladina estrogenu klesne, může vyvolat změny tlaku v hlavě, což má za následek bolesti hlavy.

V období menopauzy je velmi důležité pít dostatek vody, protože tělo je stresované hormonálními změnami. Neperlivá voda spolu se slaným občerstvením může také pomoci zmírnit bolesti hlavy. Tato kombinace má povzbuzující účinek na tělo i mysl. Měli byste se také dbát na dostatek spánku (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634232/, (2) www.pharmacytimes.com/view/study-results-link-menopause-before-40-to-increase-in-atrial-fibrillation-heart-failure, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152531/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat