Narušený balanc těla v podobě oxidačního stresu

Oxidační stres není žádná banalita, neboť tento stav poškozuje buňky a orgány, čímž narůstá i riziko vážných zdravotních komplikací. A chodíme mu naproti nevhodným stravováním a životním stylem!

Není stres jako stres. Kromě toho „obyčejného“, který na nás útočí třeba v práci, je tu ještě ten oxidační. Slýcháme o něm sice neustále, ale pořád nějak nevíme, co si pod tímto pojmem vlastně představit. Jak a proč vzniká? A je vážně tolik nebezpečný?

Narušený balanc dobrého a zlého

Oxidační stres nastává, když je v těle nerovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty. Volné radikály jsou molekuly obsahující kyslík s lichým počtem elektronů. Toto liché číslo jim umožňuje snadnou interakci s jinými molekulami, což je proces známý jako oxidace. Volné radikály organismus produkuje zcela přirozeně – pokud je jich málo, není důvod k obavám. Přeroste-li ale jejich hladina snesitelnou úroveň, se kterou už si antioxidanty, jež je neutralizují, neví rady, spouští se zmíněný oxidační stres, který poškozuje buňky, tkáně, orgány i DNA (1). Proč by se množství radikálů vlastně mělo zvětšovat? Dobrá otázka. Častým viníkem býváme totiž my sami.

Když jídlo škodí

Dle názoru odborníků může za zvýšenou hladinu volných radikálů hlavně strava (2). Kromě konzumace zpracovaných, tučných, nutričně nevyvážených a obecně nezdravých potravin tvorbě těchto škodlivých molekul jdeme naproti i častým přejídáním. Dalším klíčovým faktorem bývá životní styl (3). I to, zda člověk kouří a pije alkohol, má na úroveň volných radikálů velký vliv. Stejně jako absence pravidelného pohybu (4). Co se týká cvičení, dlužno dodat, že nejen lenost nám zadělá na produkci radikálů, i naopak příliš náročná fyzická aktivita je v tomto směru na obtíž. Podle čeho se dá poznat, že oxidačním stresem trpíte?

Symptomy, které se nemýlí

Mezi ukázkové příznaky patří chronická únava, bolesti hlavy, poruchy koncentrace označované jako mozková mlha, náchylnost k infekcím i podezřelá citlivost na šum. Zbystřit byste měli i v případě náhlého zhoršení zraku a neustálých svalových křečí (1). Dá se tento druh stresu nějak léčit?

Možné je všechno

Lékaři doporučují navýšit příjem antioxidantů. Zvláštní důraz kladou na bohaté potravinové zdroje, jako jsou borůvky, fazole, brusinky, artyčoky, ostružiny, červená jablka, pekanové ořechy, brokolici a batáty (5). Zařaďte tyto poklady do jídelníčku, ať už jde o prevenci i samotný útlum oxidačního stresu, čistě pro jistotu!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397487/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766219/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat