Bolesti, které byste nikdy neměli ignorovat

Skrz bolest tělo dává najevo svoji nespokojenost a nepohodlí. Neměla by se přehlížet! Rozhodně nikdy neignorujte tyto potenciální rané příznaky vážných nemocí, které o sobě dávají vědět různými způsoby!

V lékařské diagnóze se bolest považuje za symptom nějakého onemocnění. Že na ni neberete zřetel? Děláte velkou chybu. Tyhle bolesti signalizují blížící se pohromu!

Bolesti v okolí krevních cév

Modřina není totéž co krevní sraženina. Modřina vzniká prasknutím drobných cév (tzv. kapilár). Uniklá krev se poté pod kůží hromadí, což se projevuje viditelnou změnou barvy pokožky. Modřina typicky vzniká při pádu, zlomenině kosti a jakémkoli úrazu, přičemž časem sama od sebe vymizí. Při poškození cév ale dochází k aktivaci krevních destiček a bílkovin obsažených v krvi, které brání krvácení. Tomuto přirozenému procesu se říká srážení krve a jeho produktem je krevní sraženina. Tu obvykle doprovází bolesti ruky či nohy, zarudnutí a citlivost v okolí cévy, otoky, dušnost a kašel, bolest na hrudi, slabost či rychlá srdeční tepová frekvence. Krevní sraženiny vyžadují lékařský zásah a dohled (1)!

Silná bolest hlavy

Bolest hlavy či migréna občas potrápí kdekoho. Stačí málo pít, stresovat se, nedostatečně spát nebo procházet náročnými hormonálními změnami. Náhlá a silná bolest hlavy, mluvíme o absolutně nejhorší bolesti hlavy ve vašem životě, která se snad ani nedá popsat slovy, však může signalizovat mozkové aneurysma (2).

Aneurysma (výduť) se popisuje jako lokální vyboulení cévy, jež vzniká v důsledku oslabení nebo poškození cévní stěny. Tyto tepenné výdutě se vyskytují až u pěti procent lidí, přičemž většinou nezpůsobují žádné potíže, Tedy do té doby, pokud slabé místo neprosákne nebo se neroztrhne. Jakmile k tomu dojde, unikající krev může zaplavit okolní tkáň (způsobit prudké bolesti hlavy) a přerušit tam přívod kyslíku. Prasklé aneurysma je schopné poškodit mozek během několika minut (2). 

Pulzující zub

Když se vaše zuby dotknou čehokoli mrazivého, cítíte tupé pulzování nebo ostré bodání. Je pravděpodobné, že v takovém případě došlo k poškození nervu zubu. Jestli se to rychle neopraví, bakterie v ústech mohou nerv infikovat, což si často vyžádá podávání antibiotik (4).

Ostrá bolest v pravém boku

Píchání v pravém boku, které se během několika hodin nebo dní zintenzivňuje, navíc ho doprovází nevolnost a horečka, je klasickým signálem zánětu slepého střeva. Příčinou je stav, když něco (třeba jako zbloudilý kus výkalů) migruje do prostoru, kde se slepé střevo vlévá do tlustého střeva a blokuje ho. Brzy se orgán nebezpečně zanítí. Další možností je cysta na vaječníku (5). S návštěvou lékaře určitě neotálejt.

Tíseň na hrudi

Pravidelně máte pocit, že vás neskutečně pálí žáha nebo máte pocit sevření, jako byste se šněrovali do korzetu. Jednou z těch lepších variant je to, že jste pro svoje jídlo použili příliš mnoho koření, nicméně víte-li, že je vaše rodinná anamnéza zatížená infarktem, svůj stav nepodceňujte, zvlášť pokud jste žena. Příznaky bývají u žen méně závažné než u mužů, takže vás pravděpodobně potrápí „jen“ dušnost, tíseň na hrudi (tlak) spolu s únavou (3). Nenechte se zmást!

Plynatost a nadýmání

Téměř každá žena zažila nadýmání a nepříjemný pocit plnosti v břiše. I když je normální cítit se nafoukle, zejména před příchodem menstruace, konzistentní nadýmání, které trvá každý den po dobu až tří týdnů, běžné není. Trvalý pocit nafouknutí a plnosti je jedním z nejčastějších časných příznaků rakoviny vaječníků. A nadýmání doprovázené roztažením břicha (viditelným otokem v žaludku) může být varovným signálem, že existuje problém. Nešťastnou skutečností je, že u více než 70 % žen s rakovinou vaječníků se anamnéza diagnostikuje pozdě, tedy tehdy, když je nemoc v pokročilejším stadiu (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5500293/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560787/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4200534/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5564113/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5106442/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350578/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat