Za nespavostí mohou stát hormony

Zase jste se špatně vyspali, proto se cítíte jako přejetí parním válcem? Je možné, že vás o kvalitní noční odpočinek okrádá hormon progesteron. Nebo že byste měli málo melatoninu?

Jíte zdravě, snažíte se nestresovat, nepodceňujete pitný režim a pravidelná fyzická aktivita je vaší prioritou. Přesto si večer lehnete do postele a nastává obvyklý scénář. Nejdřív nemůžete usnout a potom se v noci z nevysvětlitelných důvodů několikrát vzbudíte. Je s vámi snad něco špatně? Možná za to mohou hormony!

Když se z přátel stanou nepřátelé

Takový hormon, to je věc. Jedná se o produkt žlázy s vnitřní sekrecí, který plní funkci chemického posla, jenž přenáší informace od jedné tkáně ke druhé. K tomuto transportu mu nejčastěji slouží krev, která koluje celým tělem. Hormonů je v našem organismu požehnaně, přičemž mívají různé účinky. Zatímco některé řídí pocity hladu i sytosti, navozují dobrou náladu a regulují libido, jiné zase chrání kosti, podílí se na růstu svalů nebo ovlivňují mezilidské vztahy (1). Ovšem do spánku zasahují také – a rozhodně ne málo. Kterých přesně se to týká?

S melatoninem je třeba vycházet

Hormon melatonin je důležitý pro mnoho biologických i fyziologických tělesných procesů. Jednou z jeho hlavních úloh je správa a údržba cirkadiánního rytmu, od čehož se odvíjí i synchronizace cyklu spánku a bdění a tím i celý denní harmonogram. Produkce melatoninu se s nástupem tmy prudce zvyšuje, tedy alespoň pokud ji sami nebojkotujete (2). Například tím, že ve večerních hodinách dlouho sledujete displej mobilního telefonu nebo monitor počítače. Záření linoucí se z těchto zařízení si s melatoninem opravdu nerozumí (3)! Do celé spánkové situace zasahuje i další hráč.

Progesteron potěšíte ženšenem

I hormon progesteron s nočním odpočinkem hodně souvisí. Protože jeho hladiny kolísají před menstruací, během měsíčního cyklu i při menopauze, řada žen má v těchto obdobích se spánkem trochu problém (4). Co ale řešení? Lékaři doporučí užívat indický ženšen, který je známý pod pojmem Ashwagandha. Tento přírodní prostředek navozuje hormonální rovnováhu a příznivě ovlivňuje činnost štítné žlázy, proto je v případě spánkových poruch dobrým spojencem (5). Seženete ho v lékárně i na internetu a investice do něj rozhodně není likvidační.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538498/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534823/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558960/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat