Aktivujte samoléčebné síly svého těla

Aby se naše tělo vyléčilo ze zranění nebo zánětu, spoléhá se na samoléčebné síly. K uzdravení mu mohou pomoci některé potraviny.

Ať už máme rýmu nebo naražený palec na noze, naše tělo si s takovými drobnými komplikacemi většinou poradí samo. Velkou roli hrají naše samoléčebné schopnosti, které využíváme k zotavení z drobných poranění, zánětů a podobně. Svým způsobem života můžeme mít na tyto síly velký vliv. Dostatek pohybu a co nejméně stresu samoléčbu podporují. A pokud některé potraviny jíme pravidelně, dokonce je aktivujeme (1).

Zelená listová zelenina

Zelená zelenina, jako je špenát nebo kapusta, potlačuje záněty v těle. Podporují také imunitní systém a stimulují hojení ran. Jsou to tedy skutečné superpotraviny, které pomáhají tělu se léčit. Za tyto zdravotní přínosy je zodpovědný především vysoký podíl vitaminu C a také vitaminu K a antioxidantů (2).

Med

Med má také silný protizánětlivý účinek. Zabíjí bakterie, takže se hodí například při nachlazení. Kromě toho působí i zevně na drobná poranění: Med ránu chrání, čistí a urychluje hojení (3).

Ořechy

Ořechy mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků, minerálů a vitaminů. Mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy a podobně pomáhají tělu léčit a posilují imunitní systém. Mimochodem: Podobné účinky mají i semínka – lněná nebo konopná a slunečnicová (4).

Jogurt

Střeva jsou pro naše zdraví velmi důležitá – nachází se zde asi 70 procent našeho imunitního systému. A aby imunitní systém fungoval optimálně, potřebujeme zdravou střevní flóru a mnoho „dobrých“ střevních bakterií. Jogurt obsahuje mnoho takových probiotických bakterií mléčného kvašení, a proto má pozitivní vliv na naše střevní zdraví (5).

Kysané zelí

Fermentované potraviny jsou také druhem probiotik. Kysané zelí a korejské kimchi například dodávají střevům mnoho užitečných bakterií a také podporují odstraňování „špatných“ střevních bakterií (6).

Zázvor

Zázvor dělá v gastrointestinálním traktu zázraky. Kořen přirozeně pomáhá proti nevolnosti a povzbuzuje trávení. Gingeroly – to jsou štiplavé látky v zázvoru – také působí proti zánětům v těle, a mohou tak působit podpůrně při hojení nemocí, jako je revma a artróza. Zázvor je také účinný proti virům nachlazení a posiluje imunitní systém (7).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92773/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772164/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32447398/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/ 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat