Fermentované potraviny pomáhají se sociální úzkostí

Život se sociální úzkostí není procházka v růžové zahradě. Symptomy této tíživé poruchy se ale prý dají snížit konzumací fermentovaných potravin. Co přesně z nich dělá tak zázračný medikament?

Sociální úzkost není žádná výjimečná věc. Jde o velmi častou „poruchu“, kterou podle otevřené internetové encyklopedie Wikipedie (2) trpí až 40 procent celosvětové populace. Její výskyt pak nezávisí na pohlaví, inteligenci, vzdělání ani bydlišti. Jediné, s čímž souvisí, je věk. Odborná literatura uvádí, že se u většiny pacientů rozvine v dospívání, a to někde mezi 14 až 20 lety života. U některých se časem sama vytratí, zatímco jiným připravuje těžké celoživotní chvilky (1).

Horor na každém kroku

Jádrem problému sociální úzkosti je obava člověka ze zvědavých pohledů ostatních lidí. Dotyčný se bojí, že ho druzí budou hodnotit, soudit, kritizovat, pomlouvat a shazovat. Hrůzu má i z toho, že se během nějaké situace přestane ovládat, protože ho strach zcela pohltí a začne panikařit, čímž se úplně zesměšní. Kvůli tomu se pobytu ve společnosti raději vyhýbá, neboť chce riziko ponížení přirozeně minimalizovat. Jaké to je, žít s tímto břemenem? Nesmírně těžké, neboť i běžné věci, jako je třeba nákup potravin či návštěva příbuzných, se mohou změnit v učiněný horor. Tato fobie je údajně neléčitelná, její symptomy se pouze zmírňují (1). Dlouho se tak činilo pouze za pomocí léků, ovšem nová studie (3) našla i jiné překvapivé utlumovače. Jsou jimi fermentované potraviny!

Když zelí, tak pro všechny!

Kysané zelí, kimči, nakládané okurky, tempeh, miso, kefír nebo zrající sýry. To je jen zlomek fermentovaných potravin, které prokazatelně podporují harmonický chod trávení, zlepšují dostupnost vitaminů, působí proti zánětům a posilují imunitu. Ovšem tím to ještě nekončí, protože mají velice příznivý vliv i na psychiku, proto v nich američtí vědci z Marylandské univerzity vidí vhodné prostředky pro osoby se sociální úzkostí. Podle jejich výzkumu (3) fermentované potraviny tuto fobii značně snižují, a to zejména u mladých dospělých. Jak vidno, zdravý střevní mikrobiom je skutečně základem zdraví a psychické kondice!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555890/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Social_anxiety_disorder, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178115002140?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat