Příčiny většího množství vaginálního výtoku

Výtok k pochvě prostě patří. Ale nesmí ho být až moc! Pokud se to přece jen stane, buďte v pozoru. Tělo vám signalizuje hned několik poselství!

Vaginální výtok je běžnou záležitostí. Pokud je všechno v pořádku, bývá čirý nebo krémovitý a je velmi slabě cítit. Taky pomáhá čistit buňky a bakterie během infekce, na vzduchu tvrdne a uprostřed menstruačního (zhruba dva týdny po začátku menstruace) jej bývá o něco víc než normálně. Vzhledem k tomu, že se množství a typy vaginálního výtoku u jednotlivých žen a v různých fázích menstruačního cyklu liší, je někdy těžké se orientovat, co je běžné a co naopak ne. Pokud zaznamenáte radikální změny v množství, barvě či pachu výtoku, kontaktujte lékaře, nicméně ještě před tím se ujistěte, že zrovna neprocházíte níže uvedenými stavy (1).

Ovulace

Ovulace je termín označující okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Během této doby může být výtok vlhčí, čistší, pružnější, často bývá tmavší než obvykle. V posledních dnech ovulace hustší sekret znesnadňuje cestu spermií k vajíčku a je tedy známkou končících plodných dnů. Jedná se o přirozený jev (1).

Vzrušení

Příčinou toho, že je vaginálního výtoku víc, je i sexuální vzrušení. I v těchto případech můžete zaznamenat hustší konzistenci, což je jedině dobře. Výtok usnadňuje průnik penisu do pochvy a považuje se za přírodní lubrikant (1).

Stres nebo hormonální nerovnováha

Hormonální nerovnováha způsobená stresem nebo jinými zdravotními stavy, jako je syndrom polycystických ovarií (tělo produkuje více mužského hormonu, v důsledku čehož dochází k zastavení ovulace, absenci menstruace a naopak zvýšení androgenních rysů), také může způsobit zvýšení množství vaginálního výtoku. Navíc lze vypozorovat vaginální napětí (2).

Alergická reakce

Jistě, že je možné mít alergickou reakci v pochvě nebo v jejím okolí. Na vině je nevhodná kosmetika, čisticí prostředky, oblečení, vložky napuštěné chemickými vůněmi a dokonce toaletní papír. S výtokem ale v tomto případě přichází svědění, zarudnutí, zánět a nepříjemný zápach (3).

Těhotenství

„XXL“ výtok v těhotenství? No jistě. Pomáhá chránit plod před jakýmikoli infekcemi, které by se mohly dostat do pochvy a do dělohy. Doporučuje se však kontaktovat lékaře, pokud se vám na něm něco nezdá – kupříkladu barva (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK281/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2367104/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857673/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8377920/ 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat