Lidé s citlivou pletí by si měli dát pozor na zubní pastu

Čistíte si zuby každý den, a to za účelem zachování zdraví celé ústní dutiny. Víte ale, že vám pozůstatky zubní pasty, které ulpí na tváři, mohou způsobit akné a podstatně zhoršit vyrážku? Taková informace asi nepotěší, že?

Každodenní čistění zubů je alfou i omegou krásného úsměvu i zdraví. Důsledná ústní hygiena totiž předchází usazování plaku, vzniku kazů i zánětlivým onemocněním dásní, které vedou i k úplné ztrátě chrupu. Kromě kartáčku se celá procedura pochopitelně neobejde bez zubní pasty (1). Ta však může jedincům s citlivou pletí pořádně zatopit. Jak a proč?

Podráždění, o které nikdo nestojí

Po čištění zubů by se měl vždy řádně omýt obličej čistou vodou, shodují se odborníci. Zbytky pasty, které při hygienickém procesu ulpí okolo úst a někdy i na tvářích, mohou totiž dráždit pokožku, což je při jakýchkoli kožních obtížích skutečně nežádoucí. Obsažený fluor zhoršuje stávající vyrážky i rosaceu neboli růžovku. Další přítomná látka může poskytnout zase perfektní podmínky pro rozvoj akné (2).

Ani pupínky nikdo nepotřebuje!

Většina běžných zubních past mívá ve svém složení i laurylsulfát sodný (3). To je známá dráždivá látka, která podporuje záněty, s nimiž přímo souvisí akné,“ varuje jmenovaná specialistka. Namítáte, že si ničeho podezřelého nevšímáte? To ještě nemusí znamenat, že se nic neděje. I když na první pohled nic neobvyklého neregistrujete, neodstraněné pozůstatky zubní pasty mohou snižovat účinnost používaných krémů, tonik a omlazujících sér (3).

Kosmetická snaha nesmí přijít vniveč!

Aby byla naše pleť zdravá, vitální i mladistvá, stojí nás to mnoho času, peněz a úsilí. Měli bychom se tedy vyvarovat toho, aby nám dráždivá a abrazivní zubní pasta kontaminovala pokožku. Může tím způsobit mnoho potíží, a to nejen lidem s citlivou pletí. Tak si tuto dobrou vezměte k srdci (4)!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5602443/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2922711/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7245492/, (4) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat