I dobré věci je třeba mít pod kontrolou

I původně nevinné věci, které se na první pohled jeví jako zdravotně nezávadné a tělu i mysli prospěšné, se mohou vymknout kontrole. Věřili byste, že mezi ně patří spánek, cvičení, a dokonce i sex?

Dobrého pomálu aneb Všeho moc škodí. Staré a známé pravidlo má nesmírnou hloubku a rozhodně by se nemělo podceňovat. Zvlášť v případě níže uvedených případů.

Sex

Jedna z nejčastějších otázek, na které odpovídají odborníci na sex a vztahy, se týká frekvence pohlavního styku. Experti přitom přitakávají, že častěji neznamená lépe ani kvalitněji, což dokládají různé ankety i vědecké pokusy. Dřívější práce odhalily, že dvojice ve věku 35–65 let, kterým vědci zadali, aby se milovaly častěji než obvykle (tedy nad svoji standardní normu) hlásily nižší sexuální touhu a poukazovaly na neuspokojivý sexuální prožitek. Z toho vyplývá, že nadmíra sexu vztahům neprospívá (1).

Cvičení

Lékaři apelují, že ideální je cvičit čtyřikrát až pětkrát týdně. Jakmile je to o něco častěji a tvrději, nahráváte poškození kloubů, šlach a vazů a dokonce ohrožujete i svoje srdce. Ženám, které příliš cvičí, zároveň vynechává menstruace. Také se u nich zrychluje ztráta kostní hmoty, což vede k osteoporóze (2).

Spánek

Optimální délka spánku je mezi sedmi až osmi hodinami, přičemž člověk by měl chodit spát a vstávat ve stejnou dobu – jak v týdnu, tak i o víkendu. Právě ve dnech volna si rádi a často přispíte? Můžete svému tělu více uškodit než pomoci. Příliš mnoho spánku, stejně jako nedostatek spánku, zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako je ischemická choroba srdeční, cukrovka, úzkost a obezita, a to zvlášť u dospělých ve věku 45 let a starších (3).

Antibiotika

Antibiotika zabíjejí mnoho bakterií, které způsobují infekce a nemoci. Na druhou stranu bohužel likvidují užitečnou střevní mikroflóru a tím imunitu oslabují. V neposlední řadě se ani s jistotou neví, zda fungují. Vinou nadměrného používání a zneužívání antibiotik se vůči nim staly choroboplodné zárodky imunní (4).

Vitaminy

Užíváte vitaminové a minerálové doplňky stravy a říkáte si, že pro jistotu jejich přísun zvýšíte? Taky to není dobře. Vysoká hladina železa může způsobit nevolnost a zvracení, a pokud to přeženete s vitaminem C, dočkáte se nevolnosti, průjmu a křečí žaludku. Nadbytek vitaminu A způsobuje problémy se zrakem, mnoho „déčka“ oslabuje svaly a vede k srdečním problémům. Proto nikdy nepřekračujte doporučované denní dávky (5)!

Zdroje: (1) www.cambridge.org/core/journals/cns-spectrums/article/abs/can-too-much-sex-be-a-bad-thing/D4097A855E23806E73A13F9277E0736A, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6132728/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165901/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4232501/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC164945/ 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat