V pozadí lupů stojí stres a přemnožené kvasinky

Na lupy jste nikdy netrpěli, teď jich máte tolik, že byste je mohli prodávat. Vysvětlení? Možným viníkem je stres, který narušil sekreci kožního mazu na pokožce hlavy, kvůli čemuž došlo k přemnožení kvasinek.

Pravidelně navštěvujete kadeřníka a do kvalitní vlasové kosmetiky investujete nemalé peníze. Pečlivě vybíráte přírodní produkty, protože se od kontroverzních složek a škodlivých chemikálií snažíte držet co nejdál. Používáte také šetrné hřebeny a se stylingovými přístroji, jako je kulma a žehlička, to skutečně nepřeháníte. Zkrátka a dobře – o svou hřívu se staráte s veškerou láskou a pečlivostí. Jenže ouha! Přišel den, kdy vaše hlava začala připomínat sněhovou kouli plnou lupů. Co se to děje?

Když se věci trochu zvrtnou

Stejně jako na celém těle se i buňky na pokožce hlavy neustále odlupují a nahrazují. Je to součást přirozeného buněčného obratu a obvykle si toho člověk ani nevšimne. Tedy za předpokladu, že všechno probíhá normálně a tak, jak má. Může se však stát, že se zmíněné kožní buňky začnou loupat a nahrazovat příliš rychle, což je přesně to, k čemu dochází v případě lupů (1). Ale co je tím hlavním spouštěčem?

S kvasinkami není dobré pořízení

Příčinou (1) bývá přemnožení kvasinek přirozeně se vyskytujících na pokožce hlavy. Odborně se jim říká malassezia furfur. Tyto kvasinky začínají nadbytečně prosperovat tehdy, když se naruší sekrece kožního mazu – právě on pokožku hlavy chrání před všemi nepříznivými vlivy. Když tento ochranný štít neplní svoji funkci na 100 procent, tito nezvaní návštěvníci mají příhodné podmínky pro růst a rychlé rozmnožování. Kůže se pak dráždivých kvasinek snaží zbavit, a to spolu s odumřelými buňkami. Těch pak vyprodukuje víc, než by se za normálního stavu stalo třeba za celý měsíc. A výsledkem jsou právě lupy. Pojďme se na tento problém podívat ještě trochu hlouběji.

Stres má hodně dlouhé prsty

Otázka zní – proč se vlastně produkce kožního mazu naruší, což spustí tenhle lupový kolotoč? Spolu s hormonálními výkyvy bývá hlavním viníkem stres (2). Na ten se dá vyzrát pomocí meditace, jógy, lehkého sportu a v podstatě vším, co na vaši psychiku zapůsobí relaxačně.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2887514/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat