Nečekané krvácení bezprostředně po aktu

Krvácení po sexu jistě není něco, co by si člověk kdovíjak užíval. Jak s ním souvisí menstruace nebo antikoncepce? A kdy s návštěvou lékaře neotálet?

Co lidé obvykle dělají po sexu? Někteří hodnotí jeho průběh a udělují partnerovi plusové body, jiní se k němu raději v tichosti přitulí, usnou nebo si pustí televizi. Všechno se počítá! Co ale do příjemných po-sexuálních zážitků určitě nezapadá, to je panické převlékání postele a řešení, jaký prací cyklus si dokáže poradit s krvavými skvrnami na prostěradle. Jak a proč se tam vůbec objevily? Uspíšila snad trocha erotiky menstruaci, na kterou je podle kalendáře ještě čas?

Měsíční cyklus jako možný spoluviník

Je velice nepravděpodobné, že by pohlavní styk odstartoval menstruaci. Ale stín viny na měsíční cyklus dopadnout přece jen může. To, co vidíte, může být stará nahromaděná krev z dělohy, která se při předchozí periodě nestačila prolít. Někdy se to stává. Co další příčiny? Tedy kromě té, že jste se s drahou polovičkou trochu více rozvášnili při drsných hrátkách a vaginální otvor, byť se dokáže ledasčemu přizpůsobit, to odnesl tržnou rankou?

Varovné znamení zánětu

Existuje několik lékařských důvodů pro postkoitální krvácení. Může jít o zánět děložního čípku, polypy na děložní sliznici, nízkou hladinu estrogenu související s menopauzou, bakteriální vaginózu, cervikální dysplazii nebo v krajních případech rakovinu děložního čípku. Je třeba vysledovat, zda je krvácení jednorázovou a výjimečnou akcí, nebo opakujícím se jevem. Ve druhém z těchto uvedených případů je třeba navštívit lékaře, který po několika vyšetřeních odhalí příčinu a stanoví léčbu. Pokud s ním tuto záležitost budete konzultovat, nedivte se, že vám možná bude chtít předepsat jiný druh antikoncepce. I ta totiž na seznam pachatelů postkoitálního krvácení patří.

Pilulka proti početí jako nepřítel?

Jsou některé typy antikoncepce, které mohou vést ke špinění, krvácení a suchosti vaginy. Krvácení z průniku je zvláště běžné u antikoncepčních pilulek s nízkou, nebo naopak vysokou dávkou estrogenu či u nitroděložních tělísek.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086375/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat