Závažné komplikace chřipky

Chřipka (influenza) představuje infekční onemocnění dýchacích cest. Je vyvolána viry, konkrétně viry Myxovirus influenzae typu A, B a C a může se rozvinout i v něco horšího. Jaká je nejčastější komplikace chřipky a kolik lidí ročně na ni umírá?

Chřipku obvykle doprovázejí symptomy, ke kterým patří horečka, zimnice, kašel, bolest v krku, rýma a ucpaný nos, bolesti svalů a kloubů, bolesti hlavy, únava a zvracení nebo průjem, i když je to častější u dětí než u dospělých (1). Většina lidí, kteří onemocní chřipkou, se uzdraví během několika dnů až méně než dvou týdnů, ale u některých jedinců se v důsledku chřipky rozvinou závažné komplikace, z nichž některé mohou být život ohrožující.

Komplikace chřipky

Infekce dutin a uší jsou příklady středně závažných komplikací chřipky. Další možné vážné důsledky vyvolané chřipkou mohou zahrnovat zánět srdce (myokarditida), mozku (encefalitida) nebo svalové tkáně (myositida, rhabdomyolýza) a multiorgánové selhání (například respirační a ledvinový kolaps). Mezi nejčastější „vedlejší efekt, jež chřipka má, ovšem patří zápal plic (pneumonie), což je vážné infekční onemocnění plicní tkáně. Do nejohroženější skupiny patří novorozenci, kojenci a starší lidé (2). Ročně je pneumonií postiženo kolem 450 milionů lidí, tedy sedm procent světové populace, na následky nemoci pak umírají přibližně čtyři miliony z nich (3).

Prevence jako základ

Každý podzim se vyrábí nová vakcína proti chřipce. Každý ve věku šesti měsíců a starší se může nechat očkovat. To, že očkování způsobuje samotnou chřipku, je mýtus. Mezi nejčastější vedlejší účinky, které lidé pociťují, patří bolestivost, horečka nebo svědění v místě vpichu. Účinnost vakcíny se u jednotlivých osob liší. Může záviset na faktorech, jako je věk a celkový zdravotní stav. K prevenci chřipky je dále užitečné vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi. Důležité je i časté mytí rukou, které snižuje riziko infekce (4).

Rozdíl mezi chřipkou a covidem-19

Chřipka a COVID-19 jsou nakažlivá respirační onemocnění, ale způsobují je různé viry. Covid-19 je způsoben infekcí koronavirem s názvem SARS-CoV-2 a za chřipkou stojí infekci chřipkovými viry. Rozdíl mezi chřipkou a covidem-19 nepoznáte pouze podle příznaků, protože některé z nich jsou stejné. Některé testy PCR však původního viníka dokážou odhalit (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7172971/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526116/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14723616/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7809683/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat