Starší lidé se tolik nestresují

Zatímco mladší generace se stresuje den co den, tu starší už vykolejí máloco. Jsou snad lidé s přibývajícím věkem vůči stresu odolnější? Anebo jim prostě dochází, že šponovat své nervy je úplně zbytečné?

Stres, stres a zase jenom stres. Je zkrátka všude a nedá se mu vyhnout! Také vás doslova válcuje a připravuje o klid, spánek, čilé libido i chuť k jídlu? Budiž vám útěchou, že se jeho ostří časem otupí. A to je důvod, proč se těšit na stáří!

Flegmatická éra, která přijde ještě před penzí

Máme pro vás velmi dobrou zprávu. S každým prožitým rokem se budete stresovat méně a méně, až se dostanete do budu, kdy vás nerozhodí vůbec nic. Že je to hodně optimistická a nereálná prognóza? Ale kdepak, vědecky ověřený fakt! Poznatky studie (1) publikované v magazínu Developmental Psychology Journal sdělují, že čím je člověk starší, tím méně se rozčiluje a podléhá nervozitě. Do tohoto výzkumu bylo zahrnuto několik stovek dobrovolníků ve věku od 22 do 77 let, u kterých odborníci pozorovali míru stresu i celkové duševní rozpoložení. Závěrečná analýza prokázala, že zatímco mladí mají nervy nadranc, ti starší by psychickou pohodu mohli rozdávat. Jak to?

Co jsem nestihl doteď, na to už kašlu!

Autoři studie (1) si to vysvětlují odlišnými sociálními rolemi. Podle nich se mladší generaci mnohdy nedaří skloubit pracovní život s tím soukromým, s čímž se pojí i nedostatek volného času. Lidé příliš pracují, málo se baví a když už si „ukrojí“ nějaký prostor pro sebe, pronásledují je výčitky, aby jim náhodou něco neuteklo. To u starších jedinců je to jinak. Ti si prý chtějí maximálně užít každou chvilku a odmítají se zbytečně rozčilovat banalitami. Už se nehoní za povýšením, netouží po lepším autě, nechtějí vlastnit větší dům a nehroutí se kvůli další nové vrásce. A kdy přesně přijde tento vítaný klidný okamžik? Odborníci vypozorovali, že nejméně stresorů hlásí lidí okolo padesátky. Musíte si tedy ještě počkat, nebo už si tento flegmatický životní milník nadmíru užíváte?

Zdroje: (1) www.psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fdev0001469&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat