Brambory nezpůsobují diabetes pouze v případě správné přípravy

Vážně mají brambory něco společného s cukrovkou? Ano i ne. Jde totiž o to, zda je jíte jen vařené ve slupce, nebo si z nich připravíte kaši. A jak si stojí chipsy?

Podle Světové zdravotnické organizace má prediabetes či diabetes téměř polovina dospělé celosvětové populace (1). Odborníci z Mezinárodní diabetologické federace (IDF) zase vypočítali, že na následky této nemoci zemře každých osm vteřin člověk. Cukrovka je proto jednou z nejčastějších příčin předčasného úmrtí (2).

Proč k ní vůbec dochází?

Diabetes vzniká nedostatečnou tvorbou inzulinu ve slinivce nebo nedostatečnou odpovědí buněk na jeho přítomnost v krvi (inzulinová rezistence). Faktory podílející se na jeho rozvoji jsou docela početné. Patří mezi ně například nedostatečná fyzická aktivita a sedavý způsob života, nadváha či obezita, nevhodný jídelníček s vysokým obsahem cukru, nadměrný cholesterol v krvi, arteriální hypertenze, genetika nebo zhoršená funkce štítné žlázy (3). Ještě donedávna se říkalo, že původcem diabetu může být i příliš častá konzumace brambor, a to kvůli obsaženým sacharidům. Hrozí nám tedy nebezpečí? Klid, tak horké to možná nebude. Australští vědci toto tvrzení teď vyvrací s tím, že když se tato plodina připraví správně, žádná rizika z ní nekoukají. V čem tkví tajemství?

Místo smažení raději jen vaření

Studie (3) publikovaná v recenzovaném lékařském magazínu Diabetes Care na jednu stranu uklidňuje, na druhé zase zneklidňuje. Z jejích poznatků totiž vyplývá, že pokud se brambory pouze uvaří a snědí, ideálně pak ve slupce, mají na riziko diabetu takřka nulový vliv. Zcela jiný případ je to však tehdy, pokud je člověk přijímá jako bramborovou kaši, smažené lupínky a hranolky. Ano, tušíte správně, že pomyslným kamenem úrazu je tu přidané máslo, smetana a veřejný nepřítel lidského zdraví – přepalovaný olej. Právě tyto přísady z brambor původce cukrovky skutečně mohou udělat, domnívají se australští vědci. Podle nich obyčejné vařené brambory se zmíněnou nemocí už spojovat nelze – spíše je to tak, že jakožto zelenina spíše prospívají. Na jaký způsob si je nejčastěji připravujete vy?

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (2) www.diabetesatlas.org, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/, (3) www.diabetesjournals.org/care/article/doi/10.2337/dc22-0974/147965/Vegetable-But-Not-Potato-Intake-is-Associated-With







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat