Zalehlé ucho dokáže pěkně potrápit

Jako by nestačilo, že člověk slyší jen napůl. Zalehlé ucho může i nehezky bolet! Jak ho zase „zprovoznit“? Nabízí se pára, heřmánek, olivový olej, Valsalvův manévr nebo volně prodejné léky. Pro ty odvážnější i kapka slivovice!

Zalehlé ucho není žádná hitparáda. Nepříjemný tlak ve zvukovodu jde ruku v ruce nejen se zhoršeným sluchem, ale i hučením, pískáním, šuměním a mnohdy i obtěžující bolestí. Proč k této patálii dochází? Někdy jde o chvilkový jev, například při cestování, za což mohou rychlé změny okolního tlaku. Jindy je to na delší lokte, zejména pak tehdy, je-li příčinou rýma, alergie, zánět dutin, ušní infekce nebo nahromadění ušního mazu (1). Jak tento akutní problém vyřešit?

Valsalvův manévr jako první krok k nápravě

V lehkých případech postačí zívnutí, polknutí či žvýkání. Nebo jste připraveni na provedení takzvaného Valsalvova manévru (2)? Zní to možná jako složitý zákrok, ale nebojte se, není to nic, co byste nezvládli. V podstatě jde o hluboký nádech, zacpání nosu, sevření rtů a výdech. Tento postup vymyslel přibližně před 300 lety italský anatom Antonio Maria Valsalva, a to za účelem vypuzení cizích těles, hnisu a mazu. Osvědčil se ale natolik, že se začal využívat i na zalehlé ucho.

Léčivá síla páry

Doporučuje se také vdechovat horkou vodní páru s příměsí eukalyptových či jiných kapek. Postižené ucho můžete zkusit nad párou i nahřát, ovšem samozřejmě v bezpečné vzdálenosti. Myslete na to, že jde o jednu z citlivých částí těla – je třeba s ní tak zacházet. Pokud byste spásu hledali v receptáři našich babiček, dočetli byste se o vytření ucha mírně zahřátým olivovým olejem či přikládání teplého heřmánkového obkladu. Je to asi lepší, než si do ucha kapat slivovici, což některé babské rady také zmiňují (1).

Volně prodejné léky

Pokud se do ničeho z výše uvedeného pouštět nechcete, vydejte se do lékárny. Jsou tam k dispozici kapky i speciální spreje, které mají snadnou aplikaci – stačí jedno či druhé „poslat“ tam, kam je třeba, a několik minut nechat působit. V případě, že by potíž se zalehlým uchem přetrvávala delší dobu, raději navštivte svého lékaře, neboť může jít o problém vážnějšího rázu (1). Tak ať něco nepodceníte!

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025712518300683?via%3Dihub, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537248/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat