Dospívající, kteří méně spí, jedí více tučných jídel

Máte přehled o tom, kolik toho vaše dospívající dcera nebo syn naspí? Určitě se vyplatí to sledovat, neboť mladí, kteří nedodržují doporučenou délku spánku, jedí více tučných jídel a jsou tak náchylnější k nadváze a obezitě!

Spánek hraje zásadní roli ve funkci mozku a systémové fyziologii v mnoha tělesných procesech. Narušení spánku mění kognitivní schopnosti, narušuje pozornost (bdělost), ale i výkonnost, emoční reaktivitu, tvorbu paměti a rozhodování. Dále ovlivňuje chování a úsudek.

Kolik spánku je tak akorát?

Mezi dlouhodobé důsledky spánkové deprivace pak patří u jinak zdravých jedinců hypertenze, dyslipidemie (jeden z nejvýznamnějších rizikových faktorů aterosklerózy), problémy související s hmotností či metabolický syndrom. Důkazy naznačují, že narušení spánku může zvýšit riziko některých druhů rakoviny a úmrtí (1).

Narušení spánku zároveň zhoršuje příznaky některých gastrointestinálních poruch. Nyní se také ukázalo, že u dospívajících, kteří spí méně než osm hodin denně, je pravděpodobnější, že dotyční snědí vyšší podíl tučných jídel – v porovnání s vrstevníky (spáči).

Dívky bývají ohroženější skupinou

Tento rozdíl je výraznější u dívek než u chlapců a naznačuje, že krátká doba spánku může zvýšit riziko obezity tím, že způsobí malé změny ve stravovacích návycích, které se mohou akumulovat a změnit energetickou rovnováhu. Tak to aspoň tvrdí vědci v probíhající studii (2) Cleveland Children's Sleep and Health Study.

Studie (2) se zúčastnilo 240 dospívajících ve věku 16 až 19 let, přičemž čísla hovoří jasně. Dospívající, kteří spali méně než osm hodin ve všední dny, konzumovali asi o 2 procenta více kalorií z tuků a o 3 procenta méně kalorií ze sacharidů než dospívající, kteří spali osm a více hodin, uvedli vědci v prohlášení.

Jak studie probíhala?

Výzkumníci (2) také zjistili, že s každým prodloužením doby spánku o jednu hodinu se šance dospívajících sníst velké množství kalorií snížily v průměru o 21 procent. Spánkové návyky mladých ve studii byly monitorovány aktigrafií zápěstí, senzorem, který je užitečný při určování spánkových vzorců. Většina dospívajících spala každý týden 7,55 hodiny a pouze 34 procent z nich spalo osm hodin nebo více.

Zdroje: (1) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449130/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938861/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat