Pokud se budíte uprostřed noci, může za to mobil

Díváte se na hodiny a děláte si starosti. Vždyť za chvíli vstáváte do práce, přitom jste toho moc nenaspali. Víte, jak znovu „zabrat“, když se vzbudíte uprostřed noci?

Je třeba být objektivní. Skutečně je stresující být vzhůru, když máte spát. Na psychice to rozhodně nepřidává, a proto se frustrace z nočního probuzení obvykle ještě prohlubuje. Existuje přitom mnoho důvodů, proč jste v noci vzhůru.

Alkohol i úzkost

Počítáte ovečky, sledujete oblohu skrz střešní okno nebo surfujete na sociálních sítích. Opět nespíte. Proč? Trpíte úzkostí, před ulehnutím do postele jste popíjeli alkohol, musíte jít na záchod, partner chrápe, zaslechli jste nějaký zvuk a tak dále, a tak dále. Vlastně nic nového pod sluncem. Dospělí se v průměru probudí 10 až 12krát za noc, přičemž pokud jsou vzhůru méně než tři minuty, pravděpodobně si to nepamatují (1). Někdy jsou však tyto „aktivní epizody“ delší, a tady už nastává problém. Je vám tohle povědomé?

Co se děje v mozku, když spíte?

Když usnete, mozek se vypne zepředu dozadu, počínaje předním lalokem, oblastí, která ovlivňuje schopnost uvažovat a regulovat emoce. Jakmile se probudíte během druhé poloviny noci (po prvních třech až čtyřech hodinách spánku), z velké části fungujete ze svého limbického systému, jež zahrnuje amygdalu, oblast v zadní části mozku, která se účastní emoční reakce a často vyvolává strach a úzkost, stejně jako hippocampus, centrum paměti mozku (2).

Hlavní je zbavit se stresu

Pouhé rozpoznání toho, co se děje, oddaluje cestu od říše snů, neboť mozek přehnaně reaguje na pro něj nestandardní stav – noční bdění. Obvykle se stává, že jedinec, který se v noci probudil, soustředí pozornost a úsilí na aktivní snahu znovu usnout. To však zaručuje, že zůstane vzhůru ještě o něco déle. Přemýšlení o tom, že nespíte, totiž probouzí mysl a prohlubuje úzkost. Lepším krokem je přijmout svou situaci – nebránit se tomu, abyste byli vzhůru – a najít si alternativní zaměření. Poslouchejte bílý šum, sledujte obrysy nábytku v místnosti a podobně (3).

Rozhodně nesahejte po mobilu

Pokud neusnete ani po 20 minutách, vstaňte a začněte dělat něco příjemného, ​​co vás udrží v klidu a uvolnění. Vhodné je kupříkladu čtení, pletení nebo psaní deníku. Naopak vynechte aktivity s mobilem a televizí. Chcete se rozptýlit, ne se stresovat nebo si vybít oči modrým světlem, které sabotuje spánek. Cílem je zůstat v klidu a umožnit, aby se tělo mohlo přirozeně unavit. V případě, že se i přes provedení změn stále budíte a tato probuzení vám brání v dosažení dostatečného spánku, možná budete chtít oslovit svého lékaře. Ten vám může pomoci určit, zda trpíte poruchou spánku, zdravotním nebo duševním zdravotním problémem (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390587/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651462/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7323815/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3554970/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat