Spánek hraje klíčovou roli ve zdraví srdce

Kdo dobře nespí, tomu nemůže dobře fungovat ani srdce. Jakým způsobem ho spánek ovlivňuje a co všechno častým ponocováním riskujete?

Německý básník Johann Wolfgang Goethe kdysi řekl, že láska jsou dvě těla a jedna duše, dvě srdce a jeden tlukot. Ano, srdce se s láskou spojuje běžně, protože jak jistě víme, bývá jejím univerzálním symbolem. Zároveň je ale naším nejdůležitějším orgánem, který nepřetržitě pracuje 24 hodin denně, a to 7 dní v týdnu (1). Co jste o něm možná nevěděli?

Zajímavosti, které berou dech

Průměrné srdce je veliké jako zaťatá pěst dospělého člověka. Za den udeří zhruba 100tisíckrát a během jedné minuty dokáže procirkulovat krev celým naším tělem, přičemž přepumpuje až pět litrů. Protože má vlastní elektrický impulz, může pracovat i mimo organismus. Jeho neúnavná činnost vyžaduje 10 procent celkové spotřeby kyslíku (1). Navzdory tomu, že se jedná o sval, může být z nešťastné lásky opravdu zlomené, čemuž se odborně říká Tako-tsubo kardiomyopatie. Tato nepříjemnost se projevuje špatně hojitelnými jizvami na srdečním svalu, které zhoršují celkovou elasticitu a mohou vést i k trvalému poškození (2). Chcete své srdce za jeho věrné služby něčím odměnit? Spěte!

Poděkování v pyžamu

Ačkoli je to možná k nevíře, ve zdraví tohoto orgánu hraje kvalitní spánek skutečně zásadní roli. Tedy alespoň podle Americké kardiologické asociace, která jeho nedostatek zařadila na seznam častých příčin srdečních chorob. Proč ho tolik ovlivňuje? Začněme třeba tím, že spánková deprivace vede ke zvýšené chuti na jídlo a podněcuje nás k tomu, abychom si vybírali spíše potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků a cukru, které srdci škodí. Lidé, kteří tento noční odpočinek podceňují, mají dle závěrů odborných výzkumů zpravidla větší pravděpodobnost arteriální hypertenze i chronických zánětů, které zhoršují činnost celého kardiovaskulárního systému (2, 3). A není to náhoda! Je čas sáhnout si do svědomí – opravdu spíte těch doporučovaných osm hodin denně?

Zdroje: (2) www.wikiskripta.eu/w/Tako-tsubo_kardiomyopatie, (1) www.newsroom.heart.org/news/american-heart-association-adds-sleep-to-cardiovascular-health-checklist?utm_campaign=sciencenews21-22&utm_source=science-news&utm_medium=phd-link&utm_content=phd-06-29-22, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791534/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat