Pětiminutová dechová technika pro okamžité zklidnění

Čeká vás pohovor, test či třeba rozvodové řízení, které se zcela jistě neobejde bez emocí? Jestliže postrádáte vnitřní klid, zkuste dechovou techniku, která vás dokáže zklidnit za pět minut i méně. Je skutečně účinná!

V dnešní době se stresu uniknout prostě nedá. I ti nejklidnější lidé někdy v životě mají pocit, že nad sebou ztrácejí kontrolu, proto jsou meditační techniky tolik v kurzu. A většina z nich je postavená na hlubokém dýchání.

Pryč s úzkostí

Než zavrhnete dýchání jako prostředek pro snižování stresu, protože zkrátka nejste někdo, kdo pravidelně cvičí jógu nebo medituje, zadržte. K využití výhod hlubokého dýchání nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti. Je třeba si zapamatovat pouze jednu věc. Pokud se ocitnete ve stresové situaci, okamžitě se zaměřte na svůj dechový vzorec.

Začněte tím, že se soustředíte pomalými, plnými nádechy. Cílem je zastavit tok negativních myšlenek. Proto při nádechu a výdechu tiše opakujte „dovnitř“ a „ven“. Pokud během tohoto cyklu přijde na mysl nějaká ta myšlenka, jemně a bez úsudku ji uznejte, pusťte ji a vraťte se k dýchání. Pomocí tohoto všímavého dýchání brzy zjistíte, že mysl je po pár vteřinách jasnější a tělo uvolněnější, což vám umožní zvládnout stresovou situaci co nejlépe.

Co když už panikaříte?

Pro extra stresující okamžiky, kdy už spíš začínáte panikařit, při hlubokém nádechu zatněte všechny svaly v těle a na chvíli dech zadržte. Při výdechu povolte, respektive uvolněte veškeré napětí ve svém těle. To vám pomůže fyzicky se zbavit stresu. Jakmile začnete a budete pokračovat ve výše uvedeném všímavém dýchání, ihned ucítíte změny.

Ve skutečnosti je celý tento proces posvěcen i vědou. Dýchání jako takové pomáhá bojovat proti stresu aktivací parasympatického nervového systému, který zpomaluje srdeční frekvenci a umožňuje relaxovat (1).

Důvod, proč meditovat častěji

Jak pravidelněji cvičíte dýchání a meditaci, začínáte v mozku budovat novou nervovou dráhu, ke které máte přístup ve stresujících obdobích. V konečném důsledku mohou dýchací techniky a meditace vést k významným výhodám, jako je snížení krevního tlaku, lepší soustředění, lepší vztahy a zvýšená produktivita. Takže, až se příště budete cítit přemoženi stresem nebo úzkostí, věnujte chvíli nádechu a výdechu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5709795, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4832119/ - zbytek článku






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat