Potěšte svá játra ostropestřcem

​Detox? Dieta? Únava? O tomhle všem se na jaře neustále mluví. Tak pojďte pročistit tělo ostropestřcem, který pomáhá také při hubnutí a snižuje příznaky alergie.

Ostropestřec mariánský není žádným bylinkovým nováčkem. Zmínky o jeho léčivých účincích lze nalézt v knihách, jež jsou staré i dva tisíce let. Dozvídáme se z nich, že semena této rostliny doporučoval už starořecký lékař Dioskorides, římský léčitel Plinius nebo uznávaný britský bylinář Nicholas Culpeper. Tento dáreček z čeledi hvězdnicovitých uznává i moderní věda, která o jeho zdravotním prospěchu ani v nejmenším nepochybuje.

Ideální čas na bylinnou kúru!

Když se řekne jaro, co se vám vybaví jako první? Někdo si představí probouzející se přírodu a delší dny, jiný zase nutnost shazování zimních kil, detoxikační kúry i obtěžující únavu, která nebere konce. Pokud jste spíše ten druhý případ, je pro vás ostropestřec ideálním doplňkem stravy. Mají ho v každé lékárně, stojí pár kaček a slibuje tyto benefity!

Nutný úklid těla

Kdo chce své útroby řádně pročistit od nahromaděných škodlivin, ten by na to měl jít přes játra. Vždyť tento orgán stojí v pozadí detoxikačních procesů, protože z krve odstraňuje toxické látky. Zároveň napomáhá produkci hormonů, uvolňuje do krevního řečiště cukr jakožto zdroj stálé energie a vylučuje žluč, čímž vstřebává tuky (1). Výrazné zlepšení jaterních funkcí a tedy i silnější detoxikační a energetickou podporu slibuje právě ostropestřec (2), který je doporučován i lidem s cirhózou (3).

Lepší podmínky pro hubnutí

Co si budeme namlouvat, právě na jaře hubne kdekdo, aby se včas připravil na nadcházející plavkovou sezonu. I s tím ale může pomoci uvedená rostlinka! Ukázalo se, že příznivě ovlivňuje metabolismus a urychluje úbytek tělesné hmotnosti (4). V tomto období však tento mariánský poklad oceníte i z jiných důvodů.

Úleva při alergii 

Venku už to hezky květe, což ale nedělá velkou radost alergikům. Naštěstí je tu ostropestřec, který tlumí záněty v dýchacích cestách, přičemž omezuje symptomy alergie i astmatu (5). Souběžně posiluje imunitu (6) a při vnějším použití zpomaluje stárnutí pokožky (7). Už pro něj vyrážíte?

Zdroje: (1) www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27517806/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564545/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31973745/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22842463/, (6) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00071668.2015.1121537?journalCode=cbps20, (7) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23884490/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat