Rozmarýn by vám na zahrádce neměl chybět

Atraktivní živá dekorace, všestranné kuchyňské ochucovadlo i léčivý prostředek. Tohle všechno je rozmarýn, který potěší vaši zahradu i zdraví. Už máte zasazeno?

V závislosti na tom, jak se o rozmarýn staráte, z něj může být nenápadný keřík i metr a půl vysoká dřevina, co voní „na sto honů“. Jehličky tohoto stálezeleného fešáka se využívají jako koření, které se báječně hodí k telecímu, jehněčímu, skopovému i drůbežímu masu, ovšem skvěle si rozumí i se saláty, nádivkami, sýrovými pokrmy a těstovinami. V kuchyni si své uplatnění tedy vždycky najde! A vlastně, nejen tam. Rozmarýn je také léčivý, což moc dobře věděli i staří Řekové i Římané, kteří z něj vyráběli víno účinkující proti srdeční slabosti. Zdravotně ale může posloužit i vám. Jak přesně?

Vítaná dávka antioxidantů

Kdyby rozmarýn uměl mluvit, jistě by se vám pochlubil tím, že každá jeho voňavá jehlička obsahuje vysoký podíl antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých sloučenin (1). Vzhledem k faktu, že antioxidanty chrání tělo před oxidačním poškozením, které může vést zase k chronickým onemocněním, jako je například rakovina nebo diabetes druhého typu (2), je jejich zvýšená spotřeba skutečně žádoucí.

Aromatický správce krevního cukru

Pokud se dlouhodobě vyšší hladina cukru v krvi nijak neléčí, může poškodit nejen oči, srdce a ledviny, ale i nervový systém (3). Je proto důležité mít ji pod kontrolou. A právě rozmarýn vám s tím může pomoci. Poznatky na sobě nezávislých studií se shodují v tom, že jeho jedinečné složení úroveň krevního cukru snižuje (3), což jistě zaujme i jedince trpící cukrovkou.

Žádný stres, kvalitní spánek a lepší paměť

Někdo se zbytečně moc nervuje, zatímco jiný má potíže s děravou pamětí či problémovým spánkem. Ve všech těchto případech bývá zmiňovaná bylinka hodně užitečná. Její pravidelná konzumace už po jednom měsíci užívání otupí ostré hrany úzkosti, zkvalitní spánek a výrazně vylepší paměť (4). Uznejte sami, rozmarýn vám na zahrádce zkrátka nemůže chybět!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430900/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622728/, (4)www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29389474/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat