Skořice může posílit funkci mozku

Je aromatická, snadno rozpoznatelná a pro pečení či vaření naprosto nepostradatelná. Skořice se však neuplatňuje pouze v kuchyni, ale dokonce pomáhá s mozkovými funkcemi!

Skořice je silným antioxidantem, který je užitečný při upevňování zdraví srdce. Zároveň krotí cukrovku 2. typu (1). Proto pokud si skořici nepřidáváte do kávy, ovesných vloček, čaje nebo dokonce smoothie, možná budete chtít začít co nejdříve. A to i z jiného důvodu.

Funkční mozek jako bonus

Nedávná studie našla důkazy naznačující, že konzumace skořice může pomoci s mozkovými funkcemi, zejména pokud jde o paměť a učení (2). Studie, která byla publikována v Nutritional Neuroscience a kterou provedli vědci z Birjand University of Medical Sciences v Íránu, shromáždila v září 2021 více než 2 600 studií z různých databází. Vědci nejprve museli určit, které z těchto studií byly způsobilé pro zjištění, zda skořice skutečně má pozitivní účinky na posílení mozku, přičemž se ukázalo, že pouze 40 vědeckých prací účelu vyhovovalo.

Nejen pro starší ročníky

Z těchto 40 studií bylo 33 provedených in vivo (tj. zkoumání skutečných živých organismů, jako jsou lidé, hlodavci nebo jiná zvířata). Pět z nich bylo provedeno in vitro (tj. mimo živé organismy, například analýzou buněk nebo posmrtné tkáně) a ve dvou případech se jednalo o klinické studie (tj. s lékařskými pacienty). Celkově většina studií, které se dostaly do hledáčku vědců, naznačovala, že skořice pozitivně ovlivňuje paměť i kognitivní funkce (2).

Ve studiích in vitro snížilo přidání skořice nebo cinnamaldehydu do buněčné kultury agregaci tau v nervových buňkách (která je pozorována při rozvoji Alzheimerovy choroby). Skořice také ukázala, že snižuje amyloid β (další indikátor Alzheimerovy choroby) a zvyšuje životaschopnost buněk. Jedna z klinických studií, kterou akademici zkoumali, zahrnovala dospívající, jež žvýkali skořicovou žvýkačku. Výsledky naznačují, že i tento jednoduchý zvyk zlepšuje paměť, a dokonce snižuje úzkost (2). Takže, máte skořici užívat i vy?

Pro koho se koření nehodí?

Jako vždy se před přidáním nové položky do svého jídelníčku poraďte se svým lékařem či kompetentním zdravotníkem. To je zvláště důležité pro ty, kteří mají stávající zdravotní problémy, ale také pro těhotné nebo kojící ženy. Pokud užíváte léky na cukrovku a ředění krve, mějte na paměti, že skořice s těmito medikamenty může interagovat.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36652384/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat