Faktory, které vás okrádají o estrogen

Estrogen je pro ženské tělo nesmírně důležitý. Věděla jste, že jeho hladinu snižuje nadměrné cvičení, užívání antikoncepčních pilulek i absence hořčíku? Jaké problémy se s tím pojí a kdy zajít k lékaři?

Když je hormonů málo nebo naopak až moc, bývá to vždycky špatně. V tomto článku se zaměříme na estrogen, který je neodmyslitelnou součástí ženského světa. Co když vám byl ukraden?

Přítel, kterého bereme za samozřejmost

Hormon estrogen zasahuje do spousty věcí. Hraje klíčovou roli v sexualitě a během menstruace i těhotenství reguluje růst děložní sliznice. Zároveň řídí ovulaci, podporuje zrání vajíčka a stimuluje libido. Ovlivňuje také metabolismu cholesterolu, spalování tuků, hustotu kostí a kondici cév. Je tedy patrné, že jeho nízká hladina může být příčinou mnoha potíží.

Pozor na sport i hořčík!

Faktorů, které úroveň zmíněného hormonu značně snižují, je bohužel hned několik. Počítá se mezi ně nadměrné cvičení, chronické onemocnění ledvin, zhoršená funkce štítné žlázy, jakákoli autoimunitní porucha i dlouhodobá absence hořčíku. Na seznamu estrogenových zlodějů nechybí ani užívání antikoncepčních pilulek, kojení, syndrom polycystických vaječníků a menopauza. Jak se jeho snížené množství v praxi projevuje?

Signály předpovídající potíže

Běžné příznaky zahrnují časté bolesti hlavy, návaly horka, prudké změny nálad i noční pocení. Zbystřit je třeba i v případě neustálé nesoustředěnosti, nepravidelné či dokonce zcela chybějící menstruace, nadměrného vypadávání vlasů, zhoršení kvality pleti, přibírání na váze, opakovaných infekcí močových cest, naprosté ztráty libida i suchosti vaginy, která způsobuje nepříjemný pohlavní styk a bolesti s tím spojené. Že jste se tady v něčem poznala? Pak není čas ztrácet čas!

Chce to doktora i změnu jídelníčku

Při podezření na chybějící estrogen je nutné navštívit lékaře a vše s ním zkonzultovat. S největší pravděpodobností vám navrhne speciální test, který si na úroveň tohoto hormonu pěkně posvítí. Specialista vám dozajista doporučí i skoncovat s kouřením, protože toxiny obsažené v cigaretovém kouři útočí na endokrinní systém, což omezuje schopnost těla produkovat estrogen. Velice důležitá je zde i zdravá strava a konzumace potravin s fytoestrogeny a hořčíkem, jako je například tofu, sója, hrách, brokolice, lněná semínka a klíčky fazolí. Naopak omezit byste měla příjem cukru, neboť nadbytek tohoto sladidla jde ruku v ruce s hormonální nerovnováhou. Co se týká pitného režimu, bylo zjištěno, že s produkcí estrogenu si velice dobře rozumějí bylinkové čaje, konkrétně pak ty z červeného jetele, vojtěšky, lékořice, chmelu a tymiánu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat