Babezióza je nebezpečným parťákem boreliózy

S teplejším počasím začíná sezona klíšťat. Zatímco boreliózu, onemocnění, které je s klíšťaty nesmazatelně spojené, zná každý, o babezióze se tolik nehovoří. Ale mělo by! Jak se projevuje a proč je tak nebezpečná?

Pozor, pozor! Největší výskyt klíšťat je obecně v období od března do června s hlavním vrcholem v květnu. A každoročně hlášené případy babeziózy – onemocnění přenášené klíšťaty, které může vyvolat příznaky podobné chřipce, jsou na vzestupu. Babezióza je parazitární onemocnění způsobené parazitem zvaným Babesia. Klíšťata přenášejí Babesii z nakažených zvířat a mohou ji při dalším sání krve přenést na zdravého psa nebo kočku. Parazitární onemocnění babezióza se však netýká pouze chlupáčů, nakazí se i člověk (1).

Jaké jsou nejčastější příznaky babeziózy?

Protože tito parazité infikují červené krvinky, babezióza se šíří i prostřednictvím krevních transfuzí, při transplantacích orgánů od infikovaných dárců nebo z infikované těhotné osoby na plod. A jak je to s příznaky? Zde je situace trochu složitější (1).

Někteří lidé s babeziózou se cítí naprosto v pořádku a nic je netrápí, zatímco jiní si myslí, že mají chřipku. Mívají horečku, zimnici, sužuje je pocení, bolesti hlavy, nevolnost, ztráta chuti k jílu či nadměrná únava. Tedy v tom lepším případě. Babezióza totiž způsobuje i vážné, život ohrožující onemocnění u lidí, kteří nemají slezinu. Ti totiž mají oslabený imunitní systém, což obvykle vyústí v další komplikace, mezi které patří nízký krevní tlak, závažná hemolytická anémie, nízký počet krevních destiček a porucha orgánů (1).

Jak se babezióza diagnostikuje a léčí?

Pro přesnou diagnostiku babeziózy lékař nařídí krevní test. Pokud je test pozitivní, dobrou zprávou je, že jsou k dispozici léky (jedná se o kombinaci antiparazitických a antibakteriálních medikamentů), které se obvykle předepisují na týden až 10 dní – k odstranění infekce (1).

Prevence je základ

Pořád platí, že ochrana před klíšťaty je zásadní, zvláště pokud se pohybujete tam, kde se těmto parazitům daří (zalesněné oblasti a křovinaté nebo travnaté krajiny). Před odchodem z domu použijte repelent proti hmyzu. Pokud je to možné, noste světlé oblečení, jež vám zakryje ruce a nohy. (Světlé barvy vám pomohou klíště včas odhalit.) Každý den kontrolujte sebe, své děti a domácí mazlíčky (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430715/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998201/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat