V pozadí deprese může stát i zánět

Se zánětem, který trvá delší dobu, je vždycky problém. Kromě toho, že podporuje rozvoj rakoviny, alergie i astmatu, může zapříčinit také depresi, protože mění mozkové nervové okruhy. A pozor, antidepresiva prý pomáhají jen hodně omezeně!

Zánět je přínosný, ovšem může být i hodně na obtíž. Je to přirozená reakce těla na nějakou nemoc nebo zranění. Tělo jeho prostřednictvím žádá imunitní systém, aby do boje vyslal zánětlivé buňky, což je způsob obrany. Jenže! Celé se to může i poněkud zvrtnout. V případě, že jsou tyto buňky vyslány, i když je organismus vlastně nepotřebuje, dochází k zánětu chronickému. A ten dokáže nadělat pořádnou paseku.

Host, který nechce odejít

Chronický zánět může časem způsobit poškození DNA, což podstatně zvyšuje riziko rakoviny, obezity, Alzheimerovy choroby, alergie, astmatu, revmatoidní artritidy, kožních nemocí i kornatění tepen (1). Ukázalo se ale, že tím jeho řádění nekončí. Rostoucí počet výzkumů naznačuje, že pokud se v těle tento nepřítel zabydlí, má člověk jakožto nedobrovolný hostitel hodně nakročeno k depresi (2).

Mozek v ohrožení!

Přetrvávající zánětlivá reakce v mozku, které se výstižně říká neurozánět, dokáže pozměnit nervové okruhy, čímž může depresi buď zapříčinit, nebo tu stávající značně zhoršit. To zřejmě vysvětluje, proč má více než 30 procent depresivních pacientů zvýšené zánětlivé markery. Tato psychická porucha, kterou dle statistik trpí každý desátý jedinec (3), se pak projevuje různě a liší se od člověka k člověku. Běžně se na ni předepisují antidepresiva, ovšem vypadá to, že tato pomocná ruka vůbec není tak účinná, jak se předpokládalo.

Zbytečné placebo?

Působení zmíněných léků hodně zpochybnila studie uskutečněná výzkumnou britskou univerzitou University College London (4), proto se na tyto medikamenty v odborných kruzích už hledí poněkud jinak. Na základě všech těchto skutečností tedy experti začínají připouštět, že při léčbě deprese mohou být mnohem užitečnější protizánětlivé léky, což antidepresiva staví na druhou kolej.

Zdroje: (1) www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/chronic-inflammation, (2) www.washingtonpost.com/wellness/2023/02/23/depression-brain-inflammation-treatment/, (3) www.usnews.com/news/health-news/articles/2022-09-19/depression-affects-almost-1-in-10-americans, (4) www.psychologytoday.com/us/blog/insight-therapy/202207/depression-is-not-caused-chemical-imbalance-in-the-brain






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat