Jak odstranit plak ze zubů přirozeným způsobem

Zubní plak patří mezi nezvané hosty, kteří se nemají k odchodu. Pokud se nereguluje, může způsobit nejrůznější problémy, a proto je jeho odstranění nesmírně žádoucí. Požíváte tyhle domácí zbraně?

Ve světě ústní hygieny je pravidelné čištění zubů a zubní nití věcí, kterou nemůžeme vynechat. Přesto někteří lidé bojují se zubním plakem, což je lepkavý, bezbarvý film bakterií, který se tvoří na zubech a dásních. V případě, že není pravidelně odstraňován, způsobuje zažloutnutí zubů, zubní kaz a onemocnění dásní. Mezi faktory, jež vzniku plaku nahrávají, patří špatná péče o ústní dutinu, vysoký obsah cukrů a sacharidů, sucho v ústech a některé další zdravotní stavy ovlivňující produkci slin. Jak se plak dá odstranit – přirozeně?

Pravidelné čištění jedlou sodou

Jedlá soda je přírodní abrazivo, které může pomoci odstranit plak z vašich zubů a zároveň osvěžit dech. Smíchejte lžičku jedlé sody s několika kapkami vody a vytvořte pastu. Tu použijte na čištění zubů (stačí dvě, tři minuty), poté si ústa důkladně vypláchněte vodou.

„Tahání oleje“

Oil pulling spočívá v tom, že nejlépe ráno nalačno vložíte do úst lžičku panenského oleje (nejčastěji kokosového), 20–30 minut jej převalujete a následně vyplivnete. Oil pulling je starodávná praxe, podle které se z úst odstraňují toxiny a bakterie. Snižuje zánět a zlepšuje zdraví ústní dutiny.

Jablečný ocet

Jablečný ocet není třeba představovat. Jedná se o přírodní kyselinu, o níž se tvrdí, že rozpouští plak na zubech. Smíchejte lžíci jablečného octa se šálkem vody a asi dvě minuty převalujte v ústech, poté vyplivněte a ústa vypláchněte vodou. Dávejte si však pozor, abyste jablečný ocet nepoužívali nadměrně, protože přispívá k poškození zubní skloviny.

Žvýkačky bez cukru

Žvýkání žvýkaček bez cukru stimuluje produkci slin, což opět může pomoci smýt plak a bakterie. Vyberte si žvýkačku, která obsahuje xylitol, přírodní sladidlo, které předchází kazům.

„Masáž“ solí a hořčičným olejem

Sůl a hořčičný olej v indické ajurvédě představují tradiční prostředek pro zdraví ústní dutiny. Spárujte lžičku soli se lžící hořčičného oleje a směs několik minut povalujte v ústech, než ji vyplivnete a ústa vypláchnete vodou.

Kromě těchto domácích prostředků je důležité přijímat vyváženou stravu a vyhýbat se škrobovitým potravinám, které podporují růst bakterií (brambory, těstoviny, rýže, obiloviny, proso, luštěniny). Naopak potraviny bohaté na vápník, jako je sýr a jogurt, zuby posilují a zamezují tvorbě zubního kazu.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2147593/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:40
70 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
146 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat