Nejnovější zdravotní přínosy aloe vera

Sukulent aloe vera, který se coby bylina využívá již po tisíce let, většinou léčí kožní poranění. Rostlina ukládající vodu do svých listů toho ale umí mnohem víc. Které její zdravotní výhody vás šokují?

V kuchyni, v obýváku, na chodbě. Aloe vera je oblíbenou pokojovkou Čechů, kteří ji pěstují nejen na okrasu, ale i pro její nesporné léčivé účinky. Tyhle, o kterých jste nevěděli, jsou podložené vědou!

Aloe napomáhá hubnutí

Jaká kouzelná bylinka! Studie prokázaly, že bioaktivní složky aloe vera mají protizánětlivý účinek, podporují metabolismus lipidů a sacharidů, pomáhají udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi a normální tělesnou hmotnost (1).

Má antibakteriální a antioxidační vlastnosti

Aloe vera obsahuje nejprospěšnější antioxidanty zvané polyfenoly. Polyfenoly, stejně jako další látky obsažené v aloe vera, zabraňují rozvoji bakteriálních infekcí (2). Pokud se tedy obáváte o svoji imunitu, každý den do svého těla dostaňte trochu gelu z masitých listů.

Působí jako prevence zubního plaku

Onemocnění dásní a zubní kaz postihují téměř každého na světě. Prevence hromadění plaku, což je vývoj biofilmů bakterií na zubech, je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se tomuto zdravotnímu neduhu vyhnout. Ústní voda s obsahem aloe vera je při snižování problémů se zubním plakem stejně účinná jako roztoky na bázi chlorhexidinu. Zabíjí škodlivé kvasinky Candida albicans a bakterii Streptococcus Mutans (3).

Léčí vředy v ústech

Mnoho lidí se v průběhu svého života muselo potýkat s vředy v ústech. Obvykle postihují spodní stranu rtů nebo vnitřek úst a někdy mohou způsobit silnou bolest. Některé vědecké práce však prokázaly, že gel z aloe vera proces hojení vřídků a aftů urychluje (4).

Snižuje zácpu

Aloe má dužnaté listy, ve kterých se pod povrchem kutikuly nachází mléčnice, kde je obsažen latex. Právě on je prospěšný při léčbě zácpy. Navíc se ukázalo, že aloe je účinná a bezpečná pro krátkodobou úlevu projevů syndromu dráždivého tračníku (5).

Upravuje hladinu cukru v krvi

Bývaly doby, kdy se gel aloe používal jako konvenční lék na cukrovku. Je totiž skvělým pomocníkem při zvyšování citlivosti na inzulín a také při řízení hladiny cukru v krvi (6). Aplikuje se zvířatům i lidem s diabetem 2. typu a výsledky jsou tak působivé, že jej považujeme za alternativní možnost léčby.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6684795/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8952364/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410334/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963864/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat