Živina pro zmírnění otoků a bolesti kloubů

Ať už běžíte maraton, nebo jdete do schodů, vaše klouby tvrdě pracují, aby vám pomohly v pohybu. Problémem je, že s přibývajícím věkem jsou tužší a méně pružné. Co se s tím dá dělat?

Kladete si otázku, jak udržet pohyblivost svých kloubů s snížit bolesti spojené s artritidou? Odpověď je jednoduchá. Přijímejte dostatek omega-3 mastných kyselin.

Co omega-3 vlastně jsou?

Omega-3 mastné kyseliny jsou působivou skupinou polynenasycených mastných kyselin, které se řadí mezi esenciální živiny, což znamená, že lidské tělo si je nedokáže samo vytvořit. Proto je nutné hlídat si jejich přísun potravou, konkrétně z tučných ryb, jako jsou ančovičky, losos a sleď – a doplňků s rybím olejem. A co omega-3 mají společného právě s klouby?

Vynikají protizánětlivými účinky

Podle studie z roku 2019 omega-3 mastné kyseliny pomáhají regulovat protizánětlivé dráhy a zprostředkovávají produkci klíčových cytokinů (tj. prozánětlivých signálních sloučenin). Tyto akce podporují zdravější protizánětlivou odpověď a řešení (1), což je klíčové, protože bolest, ztuhlost a otoky kloubů u pacientů s artritidou jsou způsobeny zánětem.

Bojují proti oxidativnímu stresu

Vědecký přehled zveřejněný v Pharmacological Research potvrdil, že omega-3 mastné kyseliny mají i antioxidační schopnosti, bojují proti oxidativnímu stresu (2), snižují bolest, nehybnost a nepohodlí kloubů. Zvýšení příjmu omega-3 ulevuje od ranní ztuhlosti, citlivosti a otoků kloubů, hlavně u pacientů s revmatoidní artritidou.

Podporují zdravý průtok krve

Omega-3 jsou známé pro svůj vliv na zdraví srdce, a to z dobrého důvodu! Tyto tuky pomáhají regulovat krevní tlak a podporují zdravé hladiny triglyceridů, což v konečném důsledku udržuje kardiometabolické zdraví v chodu (3). To znamená, že zdravý průtok krve a krevní oběh, který posílá živiny a kyslík do kloubů, redukuje záněty a podporuje celkovou pohyblivost a pohodlí.

Jak získat více omega-3?

Chcete-li zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin, začněte přidáním dvou porcí tučných ryb do svého týdenního jídelníčku. Pokud konzumace mořských plodů není vaším šálkem kávy, můžete využít výhod vysoce kvalitního doplňku s rybím olejem. Kromě zvýšení omega-3 mastných kyselin (prostřednictvím tučných ryb a vysoce kvalitních omega-3 doplňků) se doporučuje navýšit i množství nezpracovaných rostlinných potravin (ovoce, zeleniny a ořechů).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357022, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142835/, (3) www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.114.015176






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat