Při bolesti hlavy zahoďte telefon hodně daleko

Bolesti hlavy jsou nepříjemné a někdy přímo nesnesitelné. Jak a čím k nim přispíváte a proč se máte držet dál od svého telefonu?

Ne všechny bolesti hlavy jsou stejné, ve skutečnosti existuje několik typů. Napětí, jedna z nejběžnějších forem, postihuje až 70 procent populace. Projevuje se jako bolest na obou stranách hlavy při pocitu tlaku. Migrény, které jsou také časté, se zase popisují jako pulzující bolesti na jedné straně hlavy, často doprovázené nevolností a citlivostí na světlo nebo zvuky (1).

Pak jsou tu taky nesnesitelné bolesti některých částí obličeje, při kterých pacienti cítí ostrou, pálivou nebo pronikavou bolest. Pokud si postižený lehne, vše se ještě zhorší. Taková forma se nazývá jako „cluster headache“ a typické pro ni je, že se periodicky opakuje (1).

Léky uleví jen na chvíli

Každá variace bolesti hlavy přichází s různými spouštěči, mezi ty běžné patří stres, změny počasí, vynechávání jídel, nedostatek spánku, dehydratace a alkohol. Pokud jde o zmírnění symptomů, mnozí se obracejí na volně prodejné léky, které však působí pouze dočasně. Dobrou zprávou je, že medikamenty nejsou jediným řešením (2).

Existuje spousta přírodních úlev od bolestí hlavy. Vždy je dobré zvýšit hydrataci, dopřát si dostatek spánku, omezit kofein, zvýšit příjem hořčíku, třeba prostřednictvím mandlí, špenátu či černých fazolí. Pomoci může i riboflavin (B2) nacházející se v potravinách, jako jsou vejce, losos či kuřecí prsa. Pozor si ovšem dejte i na další věc (2).

Dál od obrazovek

V dnešní době se život točí kolem obrazovek, ať už prohlížíte dokumenty, procházíte sociálními médii nebo se připojujete k 50. videohovoru dne. Vystavení modrému světlu může v průběhu času způsobit poškození oční sítnice a předpokládá se, že právě tohle přispívá k problémům se zrakem, jako je makulární degenerace. K jedním z bezprostřednějších příznaků, které se v důsledku toho objevují, jsou právě bolesti hlavy. Používejte chrániče a filtry obrazovky. Můžete také zvážit aktivaci nočního režimu na vašem počítači, telefonu a tabletu, protože noční režim snižuje jas obrazovky a celkově snižuje únavu očí (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974268/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/ 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat