Efektivní zlepšení paměti

Pokud jste už někdy zapomněli, kde jste nechali klíče, nebo že píšete důležitý test, pravděpodobně vás napadlo, že by bylo dobré si zlepšit paměť. Naštěstí existuje celá řada věcí, které můžete udělat pro zvýšení výkonu paměti.

Pozornost je jednou z hlavních složek paměti. Aby se informace přesunuly z vaší krátkodobé do dlouhodobé paměti, musíte se těmto informacím aktivně věnovat. Pokuste se studovat bez rušivých vlivů, jako je televize, hudba a další rozptýlení.

Studujte průběžně

Studium materiálů během několika sezení vám poskytne čas, který potřebujete k adekvátnímu zpracování informací. Při průběžném učení a opakování informací si učivo zapamatujete mnohem lépe, než když se pokusíte materiály nastudovat během jednoho maratonu.

Strukturujte a organizujte

Informace se v paměti organizují v souvisejících shlucích. Toho můžete využít strukturováním a uspořádáním materiálů, které studujete. Zkuste seskupit podobné pojmy a termíny nebo si udělejte obrys svých poznámek a četby z učebnic.

Používejte mnemotechnické pomůcky

Mnemotechnické pomůcky jsou techniky, kterou studenti často používají k usnadnění zapamatování. Mnemotechnická pomůcka je prostě způsob, jak si zapamatovat informace. Můžete například spojit termín, který si potřebujete zapamatovat, s běžnou položkou, kterou dobře znáte. Nejlepší mnemotechnické pomůcky jsou ty, které využívají pozitivní představy a humor.

Vypracujte a nacvičte

Abyste si vybavili informace, musíte to, co studujete, zakódovat do dlouhodobé paměti. Jedna z nejúčinnějších technik kódování je známá jako elaborativní zkouška. Příkladem této techniky by bylo přečíst si definici klíčového termínu, prostudovat si definici tohoto termínu a poté si přečíst podrobnější popis toho, co tento termín znamená. Po několika opakování tohoto procesu si pravděpodobně všimnete, že vyvolání informací je mnohem jednodušší.

Vizualizujte koncepty

Mnoha lidem pomáhá informace si vizualizovat. Věnujte pozornost fotografiím, grafům a dalším grafickým prvkům ve vašich učebnicích. Pokud nemáte vizuální podněty, které by vám pomohly, zkuste si vytvořit vlastní. Nakreslete grafy nebo obrázky na okraje svých poznámek nebo použijte zvýrazňovače nebo pera v různých barvách k seskupení souvisejících myšlenek.

Spojte nové informace s věcmi, které už znáte

Když studujete neznámý materiál, věnujte čas přemýšlení o tom, jak tyto informace souvisí s tím, co již znáte. Navázáním vztahů mezi novými nápady a už existujícími vzpomínkami můžete výrazně zvýšit pravděpodobnost, že si vybavíte nedávno naučené informace.

Změňte svůj studijní program

Dalším skvělým způsobem, jak si zvýšit paměť, je občas změnit studijní rutinu. Pokud jste zvyklí studovat na jednom konkrétním místě, zkuste se během příštího studijního sezení přesunout na jiné místo. Pokud se učíte večer, zkuste každé ráno strávit několik minut opakováním informací, které jste studovali předchozí noc.

Vyspěte se

Spánek je důležitý pro paměť a učení. Výzkum ukázal, že zdřímnutí poté, co se naučíte něco nového, vám ve skutečnosti pomůže učit se rychleji a lépe si zapamatovat. Takže až se příště budete snažit učit se nové informace, myslete na to, že se po studiu musíte také dobře vyspat.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278520/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat