Zdravotní stavy způsobující bolesti zad

Bolesti zad jsou celosvětově častým zdravotním problémem. Co všechno je způsobuje? Možná vás to překvapí, ale viníkem mohou být i ledvinové kameny!

Všichni pravděpodobně někdy v životě zažijeme bolest zad. U některých lidí je tato bolest tupá a konzistentní, zatímco u jiných se jeví jako ostrá a náhlá, která vystřeluje až dolů do nohy. Bolesti zad přitom mohou mít několik příčin.

Špatné denní návyky

Bolest zad je častější u lidí, kteří jsou fyzicky neaktivní. Naproti tomu přehnaná fyzická aktivita nebo příliš namáhavé cvičení po chvíli nečinnosti způsobuje totéž. Záda ovšem zatěžuje i nadváha, špatné držení těla a dlouhé hodiny sezení.

Zánětlivá artritida páteře

Bolest zad se může objevit, pokud máte zánětlivou artritidu páteře, jako je ankylozující spondylitida. Není známa žádná konkrétní příčina tohoto stavu, ale existuje podezření na účast genetických faktorů. Kromě bolesti zad mohou lidé s tímto onemocněním pociťovat ztuhlost v dolní části zad a kyčlí, zejména ráno a po období nečinnosti.

Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění, jež způsobuje, že kosti jsou slabé a křehké v důsledku ztráty kostní minerální hustoty a kostní hmoty. Mezi příznaky osteoporózy patří bolesti zad (způsobené zlomeninou obratlů), shrbené držení těla, bolesti krku a zlomeniny kostí.

Fibromyalgie

Tato chronická porucha stojí za bolestí svalů a kloubů v celém těle, problémy se spánkem a kognitivními potížemi. Pacienti si také stěžují i na zvýšenou únavu.

Ledvinové kameny nebo infekce

Příčinou silné bolesti v zádech nebo boku mohou být i ledvinové kameny. Mezi další běžné příznaky patří krev v moči, zakalená nebo páchnoucí moč, bolest nebo pocit pálení při močení, močení častěji než obvykle nebo močení v malých množstvích. Objevuje se však i nevolnost/zvracení, horečka a zimnice (pokud je přítomna infekce).

Endometrióza

Endometrióza nastává, když tkáň endometria roste mimo dělohu, což obvykle způsobuje bolestivé menstruační křeče, nepohodlí během nebo po pohlavním styku, bolesti pánve, bolesti dolní části zad a břicha, nadýmání, nevolnost, únavu a někdy i neplodnost. 

Nádory páteře

Ve vzácných případech se mohou na páteři vyvinout nádory. Právě bolest zad je pak častým příznakem těchto nádorů (benigních i maligních).

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat