Skoncujte se stresem v práci

Stres, přetížení, syndrom vyhoření – naše každodenní práce od nás vyžaduje stále více. Následující tipy vám pomohou mít vše pod kontrolou i ve stresujících dnech.

Jakmile se práce kupí, stres stoupá. My se snažíme pracovat o to více, takže stres jen přiživujeme. Jak tedy vystoupit z kolotoče stresu? S následujícím tipy to zvládnete.

Perfekcionismus nechte na dovolené

Mnoho lidí o sobě tvrdí, že jsou perfektní, zejména v práci. Perfektní přednáška, perfektní prezentace, perfektní vzhled. Velký tlak a stres, který si vytváříte sami. Vezměte si od svého perfekcionismu volno na dobu neurčitou. Protože často stačí, když je přednáška solidní, prezentace obsáhlá a vystupování osobité.

Sypejte sebechválu

Možná jste již zažili, že k uznání nevede jen dřina a přehnané úsilí. Zkuste jinou metodu: vlastní PR! Velmi půvabným způsobem si nasypte trochu sebechvály a podejte šéfovi nenápadnou zprávu o dosažených cílech a úspěších, kterých jste dosáhli. Et voilà – váš šéf si vás všimne. Strategie, kterou jsme se my ženy měly naučit od svých mužských kolegů už dávno.

Věnujte pozornost biorytmu

Neustále fit? Ani náhodou! Proto má smysl věnovat pozornost tomu, kdy jste během dne nejproduktivnější. Většina lidí dosáhla vrcholu své výkonové křivky mezi 10. a 11. hodinou dopoledne. Důležité úkoly tedy raději neodkládejte na odpoledne nebo dokonce na večer.

Ukliďte si stůl

Dokumenty se na vašem stole hromadí do nebezpečných výšek a slovo chaos je nejlepší způsob, jak popsat, co vidíte? Pak se zamyslete nad starým, ale jistě pravdivým příslovím: Pořádek je polovina úspěchu. Tento nepořádek na stole může nakazit i vaši hlavu. Je lepší mít pořádek a dokumenty, které šéf potřebuje, pak najdete rychleji.

Řízená komunikace

Pokud nechcete být neustále obtěžováni vyskakujícími e-maily, vypněte si automatické upozornění. Místo toho si nastavte časová okna, kdy emaily vyřídíte. Nebo místo psaní dlouhého emailu zvedněte telefon. Některé věci se dají vyjasnit velmi rychle v krátkém rozhovoru.

Pracujte bez tlaku

Termín prezentace je za pět dní, ale dáváte si tři dny, než vůbec začnete s přípravami? Určitě patříte k lidem, kteří potřebují tlak, aby byli produktivní. Bohužel tlak přímo souvisí se stresem. Pokud se tomu chcete vyhnout, přestaňte se svým starým chováním. Vyzrajte na sebe a naplánujte si telefonáty nebo schůzky, které jsou pro výzkum důležité, tak dlouho dopředu, že budete muset úkol řešit dříve.

Zůstaňte v čase

Psychologové zjistili, že když víme, kolik času na něco máme, začneme se více soustředit. Pokud se tedy blíží další konference, měl by být předem stanoven časový rámec. Totéž platí pro hovory nebo krátké schůzky.

Vyhlášení boje proti prokrastinaci

Prokrastinace – to je odborný termín pro to, když někdo téměř morbidně vše odkládá na druhý den. Pokud se v oblasti time managementu máte stále co učit, hledejte články a tipy, jak efektivně využít svůj čas.

Udělejte si seznam

Pokud nejste fanouškem seznamů úkolů, měli byste najít jiný způsob, jak strukturovat svůj den. Mobil, PC, nástěnka – zkuste zjistit, jaká cesta je pro vás nejlepší a nejefektivnější, abyste měli přehled o svých úkolech.

Nerušit

V některých pracovních fázích je důležité, abychom se soustředili. Není čas ani na nejkratší otázku. Koneckonců potřebujeme čtyři až osm minut, abychom se po přerušení znovu soustředili na náš skutečný úkol. Pověste například na dveře cedulku s jasným signálem „nerušit“. Nejlépe s časem, tedy "do 14.00". Kolega pak není frustrovaný a ví, kdy vás má znovu oslovit. V otevřené kanceláři je to o něco obtížnější. Můžete ale své kolegy požádat, aby vás příští hodinu nerušili. Malá vizuální pomoc: Nasaďte si sluchátka. 

Zatáhněte za záchrannou brzdu

Není vám ani vašim kolegům k ničemu, když se noříte do práce a v tichosti trpíte. V tom nejnebezpečnějším případě nakazíte své kolegy špatnou náladou. V nejhorším případě může nadměrný tlak a neustálý psychický stres vést až k syndromu vyhoření. Je lepší dát jim vědět předem, možná i požádat o pomoc než utrpět újmu na zdraví. 

Užijte si cestu domů

Ať už na kole, v autě nebo pěšky – nechte místo, kde pracujete, nejen fyzicky za vámi. Pryč od kalendáře schůzek apod. Než se vrátíte domů, měli byste zapomenout na všechny pracovní myšlenky.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat