Para ořechy: Jaké mají účinky a jaká je jejich doporučená denní dávka?

Už jste slyšeli o brazilském ořechu? A co takhle o para ořechu? Nenechte se zmást, v obou případech mluvíme o tom samém plodu, resp. semenu juvie ztepilé. V článku mimo jiné prozradíme, proč byste měli para ořechy zařadit do svého jídelníčku a striktně hledět na doporučené množství.

Co je to para ořech?

Para ořechy neboli brazilské ořechy nejsou u nás příliš známé. Není divu, pocházejí totiž z Jižní Ameriky, jak už jeden z názvů tohoto semene juvie ztepilé napovídá. V posledních letech jsou ale i para ořechy stále běžnější součástí nabídky internetových i kamenných obchodů, ať už jde o větší obchody s potravinami, nebo prodejny specializující se na ořechy a další pochutiny.

Para ořech patří ve světě ořechů k těm větším druhům. Nemůže se samozřejmě ani zdaleka rovnat s kokosem, hravě ale strčí svou velikostí do kapsy lískové oříšky, mandle, kešu i pistácie. Za sobě rovného by para ořech z hlediska velikosti mohl označit například ořech vlašský.

Čím para ořech vyniká? Zejména tím, že je nezvykle bohatý na obsah jednoho minerálu.

Para ořechy jsou doslova přecpané živinami

Na tom, že jsou para ořechy plné hned několika druhů vitaminů, minerálů a antioxidantů a dalších našemu zdraví prospěšných látek, by nebylo ve srovnání s dalšími ořechy nic tak zvláštního. Ostatně právě proto, že jsou ořechy potravinou velice prospěšnou pro naše zdraví, se doporučuje konzumovat jich přibližně hrst denně.

Jenže pokud byste si každý den dopřávali hrst para ořechů, šlo by o velkou chybu. Jestli je totiž něčím para ořech opravdu specifický, je to obsah selenu. V jednom jediném para ořechu se nachází selen v množství, které překračuje doporučenou denní dávku tohoto minerálu. Pokud byste para ořechy denně konzumovali ve velkém množství, můžete do svého těla brzy dostat dokonce toxické množství selenu. To vám může způsobit nevolnost, nechutenství, podrážděnost apod.

Kolik para ořechů tedy denně jíst?

Jak už jste pravděpodobně vytušili, denně byste měli sníst méně než jeden para ořech. Ideálním řešením tedy je, pokud para ořechy budou obsaženy v mixu různých druhů ořechů. Tohoto mixu můžete konzumovat přibližně hrst denně, přičemž obden se bude v této hrst nacházet jeden para ořech.

Jaké jsou benefity pravidelné konzumace para ořechů?

Budete-li se držet doporučeného dávkování, budete naplno těžit z blahodárných účinků těchto ořechů na naše tělo. Selen je velice důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Správným dávkováním tak této malé, ale důležité součásti našeho těla velice prospějete. Para ořechy mají také pozitivní vliv na náš imunitní systém, prospějí i vašemu mozku a srdci.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat