Když je hluboký spánek v nedohlednu

Ráno vám v hlavě hučí, jako byste se bavili až do noci, i když jste šli spát v deset. Zní vám to povědomě? Pak patříte k těm, kteří si stěžují na problémy se spánkem. Co vám pomůže spát a jak můžete zlepšit hluboký spánek.

Nemůžete vůbec usnout nebo se každý den probouzíte vyčerpaní. Hluboký spánek už pro mnoho lidí není možný. Pomoci však může změna jídelníčku.

Vejce

Tělo potřebuje ke spánku určité hormony. Nemusíte je ale užívat ve formě tablet, protože některé potraviny je obsahují i ​​v menším množství. Příkladem toho jsou vejce: Omelety, smažená vejce a podobně zlepšují přísun tryptofanu. Kromě toho vejce obsahují nejkvalitnější dietní bílkoviny a jsou také výborným zdrojem minerálních látek, jako je vápník a železo. Navíc jsou bohaté na vitaminy A, D, E a skupinu vitaminů B (1).

Vlašské ořechy

Tělo dobře vstřebává melatonin. Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem: Jejich konzumace zvyšuje koncentraci v krvi trojnásobně. Vlašské ořechy navíc obsahují dostatek zdravých mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, kyselinu linolovou a jsou dobrým zdrojem vitaminu E (2).

Ementál

V mléce je síla – a se sýrem můžete zlepšit svůj hluboký spánek! Mléčné výrobky jsou obecně dobrým zdrojem tryptofanu. Tělo tuto látku potřebuje během spánku a zejména ementál obsahuje velké množství stavebního kamene serotoninu. K relaxaci může přispět i ementál. Sýr je totiž ideálním zdrojem hořčíku. Sýr také obsahuje vitaminy B, které pomáhají snižovat stres (2).

Noční mléko s mléčnými krystaly

Takzvané noční mléko je prý obzvláště bohaté na melatonin. Aby je farmáři vyprodukovali, dojí své krávy v noci. Z tohoto čistého a odtučněného mléka pak nabírají krystaly, které se procesem studeného mléka zpracovávají na mléčné krystaly. V případě potřeby lze tyto krystaly smíchat s normálním mlékem a nápoj z mléčné směsi pak vypít před spaním. Účinek však nebyl vědecky prokázán (2).

Dejte si časnou večeři

Pokud nebudete jíst příliš pozdě, zajistíte si kvalitní spánek. Zažívání by nemělo narušovat spánek, ale jít spát s prázdným žaludkem také není dobrý nápad. Protože pokud jdete spát s prázdným žaludkem, můžete mít nízkou hladinu cukru v krvi, což vám může bránit ve spánku. Optimální doba na poslední hlavní jídlo je tedy zhruba tři až čtyři hodiny před spaním (3).

Rozlučte se s kávou

Kofeinové nápoje, jako je káva, energetické nápoje a cola, vás probudí a mohou tak narušit hluboký spánek. Během dne může mít oblíbený horký nápoj účinek na zvýšení koncentrace, který vám pomůže vyřešit složité úkoly ve velmi krátkém čase. Abyste však večer neleželi v posteli, měli byste poslední šálek kávy vypít ideálně odpoledne (4).​

Přípitek bez alkoholu

Sklenka červeného vína je považována za nejlepší způsob, jak usnout, ale nezajistí dobrý spánek. Protože i mírná konzumace alkoholu před usnutím může přispět ke zkrácení doby spánku a také ke zhoršení kvality spánku. Játra jsou zaneprázdněna odbouráváním alkoholu, takže se tělo nemůže vzpamatovat (5). Je tedy lepší si připít sklenicí vody – a konečně zase prospat celou noc. Dobrou noc!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6593378/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440346/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8131073/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079216000150?via%3Dihub, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666864/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat