Sluneční vitamin přes okno opravdu neproniká

Říká se mu „sluneční vitamin“ a mnozí se modlí, aby jej mohli načerpat někde v klidu, na čerstvém vzduchu, ideálně třeba u moře. Není vám přáno? Pak musíte vědět, zda se vitamin D dá „pochytat“ přes okenní sklo!

Bez déčka by to nešlo. Bylo prokázáno, že vitamin D podporuje funkci bílých krvinek, zprostředkovává odpověď imunitních buněk a ovlivňuje geny, které mají širokou škálu biologických funkcí (1).

Pro ty, kteří nemohou chodit ven

Vitamin D je však možná nejznámější pro svou roli při udržování zdraví kostí, protože ho tělo potřebuje ke vstřebávání vápníku a udržení zdravé hladiny fosforu. Díky pravidelnému a přiměřenému vystavování se ultrafialovým paprskům si jej tělo vyrábí samo. Ale co když vás čeká léto v kanceláři? Můžete se spolehnout, že budete mít vitaminu D dostatek?

Důvod, proč se okno nepočítá

Dovolenou už máte vyčerpanou, nastupujete do nového zaměstnání a podobně. Jestli si myslíte, že se počítá, když si pracovní stůl se židlí posunete blíž k oknu, jste na omylu. Nenahrazuje to přímé vystavení slunci. Okenní sklo totiž absorbuje veškeré UVB záření a kvůli tomu se tvorby vitaminu D nedočkáte. Ovšem ani pobyt venku úspěch nezaručuje.

Opalovací krém, nadmořská výška, odstín pleti, věk či denní doba. Tohle všechno rozhoduje o tom, o kolik vitaminu D se vaše tělo (ne)obohatí. Koneckonců, ochranný krém s SPF 15 může snížit produkci vitaminu D o více než 90 %. I proto odborníci říkají, že se na slunce coby jediný zdroj déčka nelze spoléhat (2).  

Další zdroje vitaminu D

Pokud jde o potraviny, mléko a pomerančový džus, stejně jako vaječné žloutky a některé druhy (UV ozařovaných) hub obsahují malé (prakticky nefunkční) množství vitaminu D2 (mnohem méně biologicky dostupná forma). Mezi přirozené potravinové zdroje vitaminu D3 patří některé tučné ryby – například losos. Ke splnění základní doporučené dávky (1 000–2 000 IU, což je 25–50 mikrogramů) by člověk musel vypít více než šest sklenic mléka denně nebo sníst 12 celých vajec. Z toho je zjevné, že doplněk stravy s obsahem vitaminu D (užívaný bez ohledu na roční období) je nejlepší volbou (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23527013, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8074587/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat