Sluneční vitamin přes okno opravdu neproniká

Říká se mu „sluneční vitamin“ a mnozí se modlí, aby jej mohli načerpat někde v klidu, na čerstvém vzduchu, ideálně třeba u moře. Není vám přáno? Pak musíte vědět, zda se vitamin D dá „pochytat“ přes okenní sklo!

Bez déčka by to nešlo. Bylo prokázáno, že vitamin D podporuje funkci bílých krvinek, zprostředkovává odpověď imunitních buněk a ovlivňuje geny, které mají širokou škálu biologických funkcí (1).

Pro ty, kteří nemohou chodit ven

Vitamin D je však možná nejznámější pro svou roli při udržování zdraví kostí, protože ho tělo potřebuje ke vstřebávání vápníku a udržení zdravé hladiny fosforu. Díky pravidelnému a přiměřenému vystavování se ultrafialovým paprskům si jej tělo vyrábí samo. Ale co když vás čeká léto v kanceláři? Můžete se spolehnout, že budete mít vitaminu D dostatek?

Důvod, proč se okno nepočítá

Dovolenou už máte vyčerpanou, nastupujete do nového zaměstnání a podobně. Jestli si myslíte, že se počítá, když si pracovní stůl se židlí posunete blíž k oknu, jste na omylu. Nenahrazuje to přímé vystavení slunci. Okenní sklo totiž absorbuje veškeré UVB záření a kvůli tomu se tvorby vitaminu D nedočkáte. Ovšem ani pobyt venku úspěch nezaručuje.

Opalovací krém, nadmořská výška, odstín pleti, věk či denní doba. Tohle všechno rozhoduje o tom, o kolik vitaminu D se vaše tělo (ne)obohatí. Koneckonců, ochranný krém s SPF 15 může snížit produkci vitaminu D o více než 90 %. I proto odborníci říkají, že se na slunce coby jediný zdroj déčka nelze spoléhat (2).  

Další zdroje vitaminu D

Pokud jde o potraviny, mléko a pomerančový džus, stejně jako vaječné žloutky a některé druhy (UV ozařovaných) hub obsahují malé (prakticky nefunkční) množství vitaminu D2 (mnohem méně biologicky dostupná forma). Mezi přirozené potravinové zdroje vitaminu D3 patří některé tučné ryby – například losos. Ke splnění základní doporučené dávky (1 000–2 000 IU, což je 25–50 mikrogramů) by člověk musel vypít více než šest sklenic mléka denně nebo sníst 12 celých vajec. Z toho je zjevné, že doplněk stravy s obsahem vitaminu D (užívaný bez ohledu na roční období) je nejlepší volbou (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23527013, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8074587/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat