Dostaňte lupénku pod kontrolu

Pokud máte suché, svědivé, šupinaté, bolestivé, červené skvrny na kůži, které se objevují, existuje šance, že trpíte příznaky psoriázy.

Psoriáza, neboli lupénka, je přetrvávající autoimunitní stav, kdy se na povrchu kůže tvoří červená, vystouplá vyrážka, která může svědit. Bohužel neexistuje žádný definitivní lék, psoriáza obvykle přichází a odchází v cyklech v průběhu života a často způsobuje šupinaté, kožní záněty v dobách, kdy máte oslabenou imunitu nebo zvýšený stres (1).

Pod povrchem kůže lupénka způsobuje rychlé množení kožních buněk, někdy až 100krát rychleji než u někoho, kdo tímto onemocněním netrpí. To způsobí, že velké množství kožních buněk se nakonec dostane do vnější vrstvy kůže a odumře na povrchu (jako všechny staré kožní buňky), přičemž zanechá vyvýšenou, červenou stopu pokrytou bílostříbrnými šupinami (1).

Nejčastější příznaky psoriázy

Vyrážková psoriáza je nejčastějším typem tohoto stavu, ale existuje také několik dalších forem psoriázy. Všechny typy způsobují nepohodlí, i když to, kdy se symptomy poprvé objeví a na které části těla nejvíce zasahují, závisí na konkrétní formě (2).

Ložisková psoriáza (nejběžnější forma) způsobuje červené, šupinaté skvrny na kůži. Příznaky lupénky se nejčastěji objevují na kůži kolen, loktů a pokožky hlavy. Méně často se u některých lidí také rozvinou příznaky psoriázy na břiše, zádech, rukou a nohou (2).

Příčiny

Stejně jako jiné autoimunitní poruchy je psoriáza způsobena kombinací různých faktorů. Většina lékařů si není jistá tím, co přesně vede většinu lidí k rozvoji tohoto kožního onemocnění, ale ukazuje se, že hlavní faktory mohou být genetika, velký fyzický nebo emoční stres, zánět nebo oslabená imunita, špatná strava, hormonální změny, snížená funkce jater nebo reakce na léky (1).

Zmírnit příznaky lupénky můžete i změnou stravy a každodenními návyky (3).  

Jezte protizánětlivou dietu

Mnoho lidí vidí výrazné zlepšení symptomů psoriázy, když očistí svůj jídelníček a zvýší příjem živin. Nejlepší potraviny, které pomáhají zmírnit příznaky psoriázy a snížit autoimunitní reakce, obsahují probiotika, vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, zinek, vitamín D a A.

Na druhou stranu potraviny, které mohou zhoršit příznaky psoriázy a přispět k autoimunitním reakcím, jsou běžné alergeny jako je mléko nebo lepek, maso z továrního chovu, oleje a smažená jídla.

Používejte přírodní bylinky a doplňky

Mezi nejlepší přírodní léky patří kyselina chlorovodíková, omega-3, vitamin D3, ostropestřec, probiotika, vitamin B12 a trávicí enzymy.

Využijte slunce každý den alespoň 20 minut

Dvacet minut slunečního svitu denně, tři až čtyři dny v týdnu, může výrazně zlepšit příznaky psoriázy zvýšením hladiny vitaminu D. Ten může pomoci zpomalit produkci kožních buněk. To pomáhá zmírnit příznaky psoriázy, jako je silná kůže a šupinatění. Vitamin D také pozitivně ovlivňuje fungování imunitního systému a může snižovat autoimunitní reakce nebo záněty.

Snižte stres a napětí

Emocionální i fyzický stres může způsobit rozvoj psoriázy nebo zhoršení příznaků. Lidé s psoriázou, kteří používají relaxační techniky a snaží se snížit stres, obvykle zaznamenají zlepšení příznaků, což dává smysl vzhledem k tomu, že tento stav je autoimunitní poruchou.

Hydratujte a používejte zklidňující esenciální oleje

Příznaky psoriázy jsou obvykle nejhorší, když je kůže velmi suchá a zanícená. Zvlhčení pokožky a používání přírodních protizánětlivých olejů může zmírnit zarudnutí, šupinatění a bolest.

V závislosti na místě výskytu svědění a odlupování lze vlhkost zvýšit používáním přírodních šamponů, pleťových vod, gelů, pěn, krémů a mastnějších mastí. Udržujte pokožku hydratovanou nanášením hustých krémů nebo olejů, jako je panenský kokosový olej nebo surové bambucké máslo.

Esenciální oleje jako levandule, kadidlo, pelargonie a tea tree olej mohou také zklidnit zanícenou pokožku a podpořit proces hojení, aniž by bylo nutné používat dráždivé krémy na předpis.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448194/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8140694/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471628/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat