Správné načasování léčby spálené pokožky od slunce

Mazat si spáleniny od slunce kokosovým olejem? To v rámci léčby i úlevy můžete, ale ne hned po návratu od vody. Proč je třeba vyčkat alespoň 24 hodin?

Známe to asi všichni – člověk se u bazénu trochu „zapomene“ a podcení mazání opalovacím krémem, načež si všimne, že jeho pokožka začíná nehezky červenat. V této chvíli už pozdě bycha honit! Co jen si pak počít? Zatímco babské rady přísahají na obklad z tvarohu, jogurtu, syrového vaječného bílku či vychlazeného mátového čaje, odborníci sázejí na jiného koně – kokosový olej. Ovšem pokud jeho aplikaci nenačasujete správně, tahle první pomoc se mine účinkem.

Je třeba dodržet pravidla

Kokosový olej se často přirovnává k vazelíně, a to proto, že stejně jako ona pleť zvlhčuje, přičemž zabraňuje tvorbě jizev, jež popáleniny způsobují. Jako bonus navíc má pak protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, urychluje regeneraci a chrání před infekcemi, kterým následné loupání pokožky jen nahrává (1). Nelze tedy pochybovat o tom, že se přičiněním této kuchyňské ingredience může spálená kůže vrátit zase do normálu. Je tu však jedno podstatné ale, o kterém by měl vědět každý uživatel.

S aplikací se vyplatí počkat

„Všechna mastná změkčovadla, a to včetně kokosového oleje, mohou ucpávat póry, ve kterých se pak hromadí teplo, což je pro pokožku krajně nepříjemné a ve skutečnosti to spáleniny od slunce jen zhoršuje,“ vysvětluje uznávaný dermatolog Adarsh Vijay Mudgil, který svou soukromou praxi provozuje v americkém New Yorku (2). Použít tento olej na rudé bolístky můžete, ale ne hned. Nejprve je třeba pleť zchladit, a to třeba pomocí namočené žínky ve studené vodě nebo gelem z aloe vera. Tento zásah sníží nejen nežádoucí teplo, ale i zánět. „Je-li vaše kůže na dotek znatelně horká, s kokosovým olejem vyčkejte. Obecně správné načasování je 24 až 48 hodin poté, co se spálíte,“ doporučuje dermatolog Adarsh Vijay Mudgil. Tak kokosovou záchranu neuspěchejte!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493/, (2) www.wellandgood.com/coconut-oil-sunburn/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat