Kůže poškozená sluncem vykazuje jasné příznaky

Ještě před nějakou dobou nebylo pro vráskách ani stopy, dnes jich máte na rozdávání. A pigmentových skvrn zrovna tak! Proč takový zvrat? Může za to slunce, které vám za všechno to opalování vystavilo účet. Co s tím lze dělat?

Trávit čas venku za hezkého slunného dne je tak příjemné! Vždyť co může být lepšího, než odpočinek na lehátku, opalování a sladké nicnedělání? Jenže ty následky… Každá dávka ultrafialových paprsků poškozuje pokožku a škody se pomalu sčítají.

Nejdřív radost, potom starost

Obličej, krk, paže a nohy. To jsou oblasti, které jsou zcela logicky sluncem postiženy nejvíce, neboť bývají v pomyslné první ultrafialové linii (1). Ačkoli je v 90 procentech případů z předčasného stárnutí kůže osočováno právě slunce, některé studie naznačují, že bez viny není ani záření linoucí se mobilních telefonů, tabletů a dalších elektronických zařízení (2). Je-li člověk vystaven obojímu, pak se poškození samozřejmě projeví dříve a ve větší intenzitě. Jak poznat, že už k němu máte našlápnuto?

Pomoc, dělají se mi skvrny i vrásky!

Pleť poškozená světlem má jasné příznaky. Prvním varovným signálem je výskyt vrásek absolutně neodpovídajících věku, přičemž se objevují i pigmentové skvrny a pihy. Dalším důkazem je ztráta elasticity, se kterou jde ruku v ruce nadměrná suchost a nepříjemná drsnost pokožky. Registrujete-li ty příznaky, pak je vaše kůže skutečně narušená, což výrazně zvyšuje riziko rakoviny (3). Je možné to nějak zvrátit a napravit? Snadné to sice není, ale nemožné také ne.

Niacinamid a vitamin C jako spása

Niacinamid je druh vitaminu B3, který se běžně vyskytuje v mase, obilninách, rybách, oříšcích, vejcích ovoci i zelenině. Obdobně jako kyselina hyaluronová a retinol je považován za velmi cennou složku kosmetiky, která omlazuje, krotí hyperpigmentaci a přispívá k léčbě akné. Jeho lokální aplikace podle vědců také opravuje poškození způsobené sluncem a nadměrným opalováním (4). Podobné účinky má dle odborných poznatků i kyselina azelaová, která se kupodivu také běžně využívá v boji proti akné (5). Jako spolehlivý záchranný prostředek se jeví i vitamin C, jež stimuluje produkci kolagenu – i ten je třeba aplikovat lokálně (6). Poohlédněte se tedy po pečující kosmetice s obsahem těchto složek, včera bylo pozdě!

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/42768812_Chronic_sun_damage_and_the_perception_of_age_health_and_attractiveness, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/phpp.12736, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2921764/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278893/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5605218/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat