Největší zdravotní rizika, která mohou v létě ohrozit vás i vaše blízké

Zůstat v létě v bezpečí? To přece chcete. Jak se vám může vymstít odpolední grilování a proč nepodceňovat bolesti hlavy a zrychlený puls?

Co je hlavní prioritou letní sezóny? No přece zábava! Ovšem ani u ní bychom neměli přestat myslet na své zdraví a dobro. „Nejteplejší měsíce roku s sebou nesou spoustu rizik, proto je důležité, abychom všichni byli svědomití a uvědomělí,“ upozorňuje kalifornský lékař Nitin A. Kapur (1). Na co si teď dát pozor?

Vyčerpání z horka 

Když venkovní teploty dosáhnou vysokých hodnot, není to jen nepříjemné, ale i nebezpečné a potenciálně smrtelné. Tedy alespoň podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí, podle něhož horko každoročně pošle na pohotovost desítky tisíc lidí (2). K vyčerpání z horka dochází, když se tělo po dlouhodobém vystavení nadměrnému teplu nedokáže řádně ochladit. Nemusí se to stát jen při sportu, ale třeba i při zahradničení nebo vlastně jakémkoli pobytu venku. Varovnými příznaky jsou zarudlá pokožka, zrychlený puls, svalové křeče, nevolnost, zvracení a zmatenost (3). A teď otázka – jak to máte s pitným režimem?

Dehydratace má následky

Nestále slýcháme o tom, že bychom měli pít více vody. Jak moc si to ale každý z nás bere k srdci? Dehydratace může být mírná, ale také těžká (4). Zatímco ta první se projevuje „jen“ bolestí hlavy, únavou a tmavě žlutou močí, její těžší případ může končit i deliriem nebo bezvědomím. Myslete tedy na příjem tekutin a udělejte z něj naprostou prioritu.

Otrava jídlem jako běžný jev

Kdo by nemiloval letní stolování pod širým nebem! Ať už grilujete nebo piknikujete, je nutné si uvědomit, jak dlouho byla vaše hostina na ostrém slunci bez jakéhokoli chlazení. „Zapomínáme, že majonéza přidaná do salátu opravdu potřebuje chlad. I kvůli převozu v autě se může rychle zkazit, což končí gastrointestinálními potížemi,“ varuje jmenovaný lékař Nitin A. Kapur.

Zdroje: (1) www.everydayhealth.com/healthy-living/health-hazards-to-avoid-this-summer/, (2) www. cdc.gov/climateandhealth/pubs/extreme-heat-guidebook.pdf, (3) www.cdc.gov/disasters/extremeheat/warning.html, (4) www.medlineplus.gov/ency/article/000982.htm






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat