Znepokojivé spojení mezi vysokými teplotami a poškozením zraku u seniorů

Roky slýcháme o tom, že bychom v létě měli nosit sluneční brýle, protože ultrafialové paprsky mohou zapříčinit patologické změny očí a negativně ovlivnit schopnost vidění. A nejsou to jen plané řeči! Vždyť kvůli ostrému letnímu slunci hrozí starším lidem i naprostá ztráta zraku.

Typické letní teploty letos přišly trochu se zpožděním, nicméně už se hlásí o pořádně horké slovo. Jenže co si budeme povídat – panující tropy rozhodně nevítá každý. Jen pomysleme na seniory, kteří jsou teď vůbec nejzranitelnější skupinou obyvatel. Právě jim kvůli extrémně žhavému klimatu dokonce hrozí i úplná slepota.

Slunce jako nepřítel

Nový kanadský výzkum uskutečněný Torontskou univerzitou odhalil velmi znepokojivá fakta. Podle jeho poznatků mají starší lidé pobývající v oblastech s vysokými teplotami výrazně větší pravděpodobnost vážného poškození zraku (1). Protože se teď značně potíme i my, nejsme tedy z obliga. Autoři tohoto výzkumu se obávají, že s globálním oteplováním se v budoucnu situace ještě o mnoho zhorší, což pochopitelně nevěstí nic dobrého. V bezpečí tu podle nich není vůbec nikdo! „Výsledky našich zúčastněných seniorů byly konzistentní. Pokud jde o konkrétní pohlaví nebo demografické faktory, příliš se nelišily,“ potvrzuje lékařka a spoluautorka studie Elysia Fuller-Thomson (2). Hlavním viníkem letních zrakových problémů je kromě vystavování se ultrafialovým paprskům i znečištěné životní prostředí.

Možná bude ještě hůř

„Naše nová zjištění s sebou přinášejí spoustu nezodpovězených otázek. V příštích letech plánujeme prozkoumat, zda vyšší klimatické teploty nesouvisejí i s dalším postižením starších osob, jako je například hluchota či fyzické omezení v každodenních činnostech,“ vysvětluje výše jmenovaná lékařka Elysia Fuller-Thomson. Ta upozorňuje na to, že největší potíže se zrakem i jinými věcmi mohou mít lidé ve věkovém rozmezí 65 až 79 let.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/994061, (2) www.nypost.com/2023/06/30/high-temperatures-tied-to-worrying-loss-of-sight-among-seniors/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat