Těhotenské vitaminy mohou prospět i netěhotným

Těhotenské vitaminy jsou sice primárně určené pro gravidní ženy, ale těžit z nich mohou i ty, které na mateřství mají ještě čas. Nejenže posilují vlasy a nehty, snižují také míru únavy a doplňují železo, o které během každé menstruace tělo přichází.

Mezi doporučované těhotenské „nutnosti“ patří kromě jiného i užívání prenatálních doplňků stravy. Tyto vitaminy poskytují matce i plodu potřebné živiny, přičemž snižují riziko předčasného porodu, preeklampsie a dalších komplikací, které mohou vyústit v ty nejhorší scénáře. Co kdybyste si pro ně do lékárny skočila i vy? Že je to hloupý nápad, protože těhotná rozhodně nejste?

Silné vlasy, pevné nehty a nekončící vitalita

Když porovnáte prenatální vitaminy a „klasické“ multivitaminy pro ženy, nenajdete příliš mnoho rozdílů. Tedy alespoň co se týká jejich složek – obojí běžně obsahuje vápník, železo, hořčík, zinek a vitaminy A, B, C, D a E. Odlišné je však jejich množství. Protože gravidita vyžaduje vyšší příjem těchto látek, logicky jich je v těhotenské výživě větší podíl. „Tyto přípravky mohou prospět každé menstruující ženě. Mají v sobě spoustu železa, o které tělo přichází každý menstruační cyklus. Nezbytné je pak pro červené krvinky a celkovou vitalitu, ovšem mnoho žen registruje, že díky užívání prenatálních doplňků má také silnější vlasy a nehty,“ překvapuje americká specialistka naturopatie Amanda Frick (1).

Mozek šlape na plné obrátky

Mezi další živiny, ze kterých můžete mít prospěch, patří omega-3 kyseliny a cholin. „Jde o látky zlepšující funkce mozku a kognitivní schopnosti. Prenatální doplňky je obsahují takřka vždycky, v běžných multivitaminech tak běžné nejsou, alespoň tedy ne v potřebném množství,“ vysvětluje jmenovaná odbornice. Chcete další důvod, proč využít farmaceutický sortiment pro nastávající maminky?

Příprava, která hodně věcí usnadní

Dobře, teď možná těhotná nejste, ale kdoví, za nějaký čas můžete o mateřství uvažovat a hlavně usilovat. Studie z roku 2016 poukazuje na to, že ženy, které pravidelně užívají kyselinu listovou, mají vyšší šance na bezproblémové početí až o 36 procent (2). Tato kyselina navíc posiluje imunitu a snižuje míru únavy a vyčerpání (3). Hádejte, v jakých doplňcích se hojně nachází? No samozřejmě, že těch prenatálních!

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/can-you-take-prenatal-vitamins-without-being-pregnant/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26081493/, (3) www.link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-16073-9_6






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat