Spánek přes den posiluje zdraví mozku

S přirozeným stárnutím se objem mozku zmenšuje, proto kognitivní funkce a schopnosti začínají poněkud „drhnout“. Prevencí je ale odpolední spánek, který mozkový objem zvětšuje, čímž chrání paměť, soustředění i myšlení. Jak dlouho by se takto mělo odpočívat?

Spací siesta po obědě? Tak na tu se v minulosti pohlíželo všelijak. Pro někoho byla nutnost odpoledního spánku známkou lenosti, jiní v ní zase viděli narušitele přirozených cirkadiálních rytmů a příčinu noční nespavosti. Jak šel čas, pomalu se začalo přicházet na to, že šlofík nejenže neškodí, ale vyloženě prospívá. Čemu nejvíc a jak přesně?

Relax, který omlazuje

Nejnovější studie, kterou minulý měsíc publikoval magazín Sleep Health, si pravidelný odpolední spánek spojuje pozitivními změnami mozku (1). Její autoři dokonce považují zdřímnutí za hlavní příčinu zdravé kognice, která mozek zvětšuje a pozor – také omlazuje. A to je zjištění, které je vítané! Vědecký tým použil metodu zvanou Mendelovská randomizace k analýze genetických dat více než 375 tisíc účastníků. Následně pomocí genetických skenů porovnával kognitivní zdraví a strukturu mozku respondentů, mezi kterými samozřejmě byli šlofíčkáři i ti, kteří přes den nikdy nespí. Finální analýza prokázala jasnou souvislost mezi odpolední siestou a větším objemem mozku. Jen pro upřesnění – tento objem s věkem klesá, čímž negativně ovlivňuje zmíněné kognitivní schopnosti. Šlofík tomu tedy zabraňuje! Na jak dlouho po obědě zavřít oči, aby to přesně takto fungovalo? I to má svá jasná pravidla.

Půlhodinka svede divy

Ačkoli odborníci výše zmíněné studie přesný spánkový harmonogram neurčili, přiklání se k předchozím vědeckým poznatkům, podle kterých je ideální šlofík trvající 20 až 30 minut, a to mezi 12 a 16 hodinou. Tím se prý obnoví bdělost prostřednictvím rozptýlení spánkového homeostatického tlaku, přičemž se upevní paměť a zlepší se soustředění (2). Říkejme tomu takový restart kognitivních funkcí. A že je zatraceně příjemný, o tom není sporu!

Zdroje: (1) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S235272182300089X, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S108707922200079X?via%3Dihub






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat