Tolerance k bolesti se dá zvýšit

Že práh bolesti je vrozený a jasně daný, proto se s ním nedá nic dělat? To je mýlka. Dá se totiž zvýšit, čímž se prožívaná bolest stane mnohem lépe zvládnutelná. Receptem je poslech oblíbené hudby, pravidelný pohyb a široký okruh přátel.

Bolest hlavy, zubů, svalů či kloubů – tohle čas od času zažíváme všichni. Věřili byste ale tomu, že každý tak nějak po svém? Prožívání bolesti je totiž individuální záležitost a kupodivu ji ovlivňuje třeba věk, etnická příslušnost a dokonce i přirozená barva vlasů (1).

Za vším hledej mozek

Vědci studují bolest už dlouho, a to ze všech stran. Doposud zjistili třeba to, že je to ochranný výstup v mozku v reakci na hrozbu, která může mít mnoho podob, a to včetně emocí či kontextu celé situace (2). To podle nich znamená, že se celkové vnímání bolesti dá přeformulovat do mnohem snesitelnější podoby. Jak a čím přesně?

V aktivním těle odolnější duch!

Že je pravidelná fyzická aktivita tělu nesmírně prospěšná, to je asi zbytečné zmiňovat. Koneckonců, neustále se hovoří o tom, že zlepšuje náladu, posiluje imunitu i kosti, normalizuje krevní tlak, reguluje hladinu škodlivého cholesterolu a zeštíhluje křivky. Pohyb ale dělá ještě něco – zvyšuje toleranci k bolesti (3). Lidé, kteří jsou fyzicky aktivní, mají prý práh bolesti úplně jinde. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, kteří vedou sedavý život. Tak sportujte, jak to jen jde! A zkuste si také rozšířit svůj sociální okruh. I tohle překvapivě pomáhá!

Více přátel rovná se menší bolístky

Kolik opravdových přátel máte vy? Ukázalo se, že čím více jich budete mít, tím lépe budete bolest zvládat. Předpokládá se, že je to pravděpodobně díky endorfinům, které se uvolňují vlivem sociálního propojení (4). Je navazování nových přátelství pro vás až příliš složité a zdlouhavé? V tom případě vsaďte na hudbu, ta funguje okamžitě. I její poslech zvyšuje práh bolesti (5)! Ovšem musí jít o písně, které jsou vaše oblíbené, jinak to má zcela opačný efekt.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350021/, (2) www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2021/can-we-unlearn-pain-helping-make-sense-of-chronic-pain/, (3) www.scimex.org/newsfeed/move-your-body-get-a-higher-pain-tolerance, (4) www.nature.com/articles/srep25267, (5) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0280036






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat