Mezi příčiny nadměrného zívání patří i stres

Zívání je znakem nudy nebo spánkové deprivace. Pokud ale zíváte opakovaně i bez únavy, může to naznačovat vnitřní problém. Spočítejte, kolikrát svá ústa otevřete během 15 minut!

Odborníci říkají, že kdykoli si tělo neodpočine, nepohodlí kompenzuje spuštěním zívání. Díky doširoka otevřeným ústům se zvyšuje příjem kyslíku, který organismu dočasně poskytuje energii. Ale co když za dlouhým „aáááá“ stojí i něco jiného? Pozor si dejte hlavně na tyhle věci!

Změna nadmořské výšky

Plánujete dovolenou daleko od svého bydliště? Pokud jste v letadle nebo cestujete v různých nadmořských výškách, můžete zívat mnohem častěji než obvykle. Jedná se o automatickou reakci, během které tělo vyrovnává tlak ve vašem uchu. Běžná záležitost!

Léky

Někdy může být příčinou zívání i negativní účinek léků. Mezi hlavní viníky patří hlavně medikamenty, jež ovlivňují centrální nervový systém, zejména ty používané k léčbě deprese (antipsychotika a sedativa) a léky snižující frekvenci dýchání. Máte-li pocit, že se vaše zívání po nasazení nových pilulek stupňuje, měli byste se okamžitě poradit se svým lékařem.

Napětí nebo stres

Zívání také způsobuje úzkost a stres. V těchto případech tělo reaguje dlouhými a hlubokými nádechy, snaží se totiž přijmout větší množství kyslíku, odstranit oxid uhličitý a regulovat teplotu mozku. Na jedné straně, zatímco zívání pomáhá kontrolovat a vyvažovat tento dechový vzorec, působí i na redukci vnitřního napětí.

Zdravotní stav

Bohužel, existují některá další zdravotní onemocnění, která mají se zíváním ledacos společného, a to včetně krvácení kolem srdce, mozkového nádoru, roztroušené sklerózy, mrtvice, a dokonce i infarktu. Opět platí, že zíváte-li abnormálně často, navíc bez zjevného důvodu, měli byste se poradit s lékařem a nechat si udělat komplexní vyšetření.

Když tápete, proveďte patnáctiminutový test

V této souvislosti se sluší uvést, že neexistuje žádný stanovený počet zívnutí za den, někteří odborníci však uvádějí, že se rutinní zívání více než třikrát během 15 minut považuje za nadměrné. Vždy sledujte všechny další příznaky, které se s nadměrným zíváním pojí, konkrétně jde o únavu nebo závratě.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678674/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat