Domácí práce jsou prospěšné pro mozek

Zase se snažíte přinutit k domácím pracím? Co když vám řekneme, že díky nim bude váš mozek fungovat přímo brilantně? A to nejen v průběhu uklízení, ale i v příštích letech.

Už dlouho se ví, že pro podporu mozku a veškerých kognitivních funkcí je velmi přínosná fyzická aktivita (1). Ale co jiné formy častého pohybu, u kterých se člověk pořádně nadře? Ano, je to nekončící vytrhávání plevele, vaření, luxování, zametání, utírání prachu, věšení prádla a přerovnávání skříní s oblečením. Může i tohle pomoci? Kupodivu ano. A jak!

Náčiní do ruky a jde se uklízet!

Rutinní domácí práce určitě nepatří k oblíbeným disciplínám. Z části i proto, že dokážou spolknout drahocenný čas, kterého máme stále méně a méně. Díky jisté odborné studii zveřejněné v magazínu BMC Geriatrics se na tuto „otročinu“ ale možná budeme dívat poněkud jinak. A kdoví, třeba v ní najdeme i zalíbení! Poznatky tohoto zajímavého průzkumu totiž sdělují, že provádění běžných domácích prací má pozitivní vliv na objem mozku i kognitivní procesy (2). Také už v mopu a prachovce pomalu vidíte nejlepšího přítele?

Potěšující zjištění

„Naše studie je vůbec první, která dokazuje, že nejen cílené cvičení, i domácí práce mají na mozek přínosný dopad,“ vychvaluje závěry její autor, kterým je americký fyziolog Noah Koblinsky (3). Vážně je pohyb jako pohyb? Vypadá to, že ano. Jmenovaný expert upozorňuje na to, že když lidé uklízejí, mají méně prostoru k nečinnému polehávání na gauči, což je běžný a škodlivý návyk spojovaný se sníženou funkcí mozku a duševní pohodou. Za druhé je prý vynaložené úsilí srovnatelné s aerobním cvičením lehčí intenzity, jako je například chůze, lehká jóga nebo jízda na kole s nízkým odporem. A pak je tu ještě jeden faktor – plánování a organizace konkrétních činností pomáhá vytvářet nová nervová spojení, která jsou pro optimální a celoživotní mozkovou zdatnost nezbytná. Tak to vidíte, už máte dnes vyluxováno?

Zdroje: (1) www. nature.com/articles/srep03457?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100083649&CJEVENT=783f1cff10d311ed83b053130a82b839.,(2) www.bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-021-02054-8, (3)www. realsimple.com/health/mind-mood/household-chores-promote-brain-health-study#citation-1






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat