Škodlivé návyky, za které vám pánevní dno nepoděkuje

Když je pánevní dno oslabeno, dochází nejen k inkontinenci neboli nechtěnému úniku moči, ale i k potížím v sexuální sféře. Víte, čím mu škodíte? Nevhodnou polohou sezení i vysokými podpatky!

Pánevní dno, které je souborem svalů, tkání, vazů, nervů a krevních cév, opravdu nezahálí. Vytváří totiž podporu pro orgány v dutině břišní a je neodmyslitelnou součástí celkové stabilizace trupu. I když by to řekl asi málokdo, úzce souvisí také s dýcháním. Rovněž má sexuální funkci, protože ovlivňuje nejen orgasmus. Navzdory jeho obrovské důležitosti bývá jednou z nejpřehlíženějších částí těla. A to je samozřejmě špatně.

Chce to trochu péče!

Podle jisté dva roky staré studie má s pánevním dnem potíže přibližně 32 procent žen (1). Důvod? Těch může být více. Příčinou jeho oslabení bývá těhotenství a porod, stejně jako hormonální změna způsobená menopauzou, zvedání těžkých břemen, nadváha a dokonce i chronický kašel. Ovšem jsou tu i zlozvyky, které ženy běžně dělají, čímž svému pánevnímu dnu nesmírně škodí. Poznáte se v nich?

Sedět jako dáma? Už raději ne!

Jakmile se někde posadíte, automaticky si dáváte nohu přes nohu? Tak jistě, je to tak elegantní! Ale zároveň i nezdravé. „Tato poloha vytáčí pánev na jednu stranu, čímž je pak nerovnoměrná. Pánevní asymetrie negativně působí na celou dolní polovinu těla, a to samozřejmě včetně pánevního dna,“ varuje americká fyzioterapeutka Corey Silbert Hazama (2). Svízel je tady však i s nošením vysokých podpatků. „Kvůli nim dochází k zatížení kolen a následnému tlačení pánve dopředu, což může vést ke střevním problémům i potížím s močovým měchýřem,“ vysvětluje jmenovaná specialistka. Co ještě je na seznamu škodlivých faktorů?

Přestaňte se hrbit

„Když se hrbíme, má to stejně špatné účinky jako nošení podpatků. Nepřirozeně tím měníme tvar svého těla i symetrii pánevního dna, proto v této oblasti cítíme bolest,“ upozorňuje fyzioterapeutka Corey Silbert Hazama s tím, že celkové zlepšení postoje není jen o estetice, ale i to prevenci pánevních potíží.

Zdroje: (1) www.medicine.uiowa.edu/content/study-data-25000-women-finds-least-32-have-pelvic-floor-disorder, (2) www.wellandgood.com/what-causes-pelvic-floor-dysfunction/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat